czas przygotowania: 20min
czas chłodzenia: 1,5 godziny
koszt 2 deserów o pojemności 200ml: 3,5zł
Składniki:
- 1 jajko
- 100ml śmietany 30% lub 36%
- 70g gorzkiej czekolady
- 10g masła
- łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Masło rozpuszczam z czekoladą w mikrofalówce. Jeśli nie wiesz jak rozpuścić czekoladę tak żeby jej nie przypalić kliknij w link.
2. Żółtko ubijam z łyżką cukru na biało-kremową gładką masę.
3. Ubijam białko z odrobiną soli – ale naprawdę odrobiną bo będzie słony deser.
4. Ubijam śmietanę.
5. Łączę wszystko mieszając delikatnie.
6. Rozlewam do miseczek i wstawiam do lodówki na 1,5 godziny.
7. Wyjmuję na kilka minut przed podaniem. Mus czekoladowy można ozdobić bitą śmietaną, biszkoptem lub owocami. Można niczym nie ozdabiać:)
2. Żółtko ubijam z łyżką cukru na biało-kremową gładką masę.
3. Ubijam białko z odrobiną soli – ale naprawdę odrobiną bo będzie słony deser.
4. Ubijam śmietanę.
5. Łączę wszystko mieszając delikatnie.
6. Rozlewam do miseczek i wstawiam do lodówki na 1,5 godziny.
7. Wyjmuję na kilka minut przed podaniem. Mus czekoladowy można ozdobić bitą śmietaną, biszkoptem lub owocami. Można niczym nie ozdabiać:)
Smacznego!
Mmmmm <3 Nigdy takiego nie jadłem ,ale pewnie meeeeegaaa :>
OdpowiedzUsuńCzekoladowa rozpusta :}
OdpowiedzUsuńPychotka :) Uwielbiam czekoladę, szczególnie jesienią :)
OdpowiedzUsuńile wyjdzie sztuk? ;D ;)
OdpowiedzUsuńTak jak jest napisane przy koszcie. 2 desery pojemności 200ml albo inaczej dwa takie kieliszki jak na zdjęciu:)
UsuńWygląda pięknie - czekolada jednak jest magiczna, sprawia, że ślinka cieknie, nieważne, pod jaką postacią *__* Na walentynki - idealne ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńo tak.. Czekolada dobra na wszystko i pod każdą postacią:)
UsuńWłaśnie zakończyłam robienie tego deseru :) wyszedł przepyszny!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że wyszedł i smakuje. Też go uwielbiam:)
Usuń