czas przygotowania: 30min
koszt 4 roladek: ok 7zł
Składniki:
- 4 kotlety schabowe
- 2 łyżki masła
- suszony lub jeszcze lepiej świeży rozmaryn
- ząbek czosnku
- 1-2 plastry sera żółtego
- mąka
- 1 jajko
- sezam biały
- sól, pieprz
- olej
akcesoria: talerze na mąkę, jajko i sezam do panierowania, patelnia, deska do krojenia, tłuczek do mięsa, wykałaczki
Przygotowanie:
1. Kotlety rozbijam tłuczkiem żeby miały większą powierzchnię.
2. Masło ucieram z drobno posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
3. Na każdego kotleta układam ¼ masła, kawałek sera żółtego i zawijam w roladkę w razie czego spinam wykałaczką po bokach żeby po roztopieniu nie wypłynął z nich tłuszcz i ser.
4. Każdą roladkę obtaczam najpierw w mące, następnie w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem i na końcu w sezamie.
5. Kładę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i obsmażam na złocisty kolor.
6. Kiedy roladki schabowe są zarumienione ze wszystkich stron zakrywam je na 2-3 minuty pokrywką, żeby mieć pewność, że mięso nie jest surowe w środku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz