czas moczenia soczewicy: cała noc
czas przygotowania: 30min
koszt jednego garnka zupy(ok 6 porcji): ok 7zł
Składniki:
- 1,5-2 szklanki zielonej soczewicy
- 6 marchewek
- puszka pomidorów (najlepiej krojonych całe będzie trzeba wyjąć z puszki i pokroić przed wrzuceniem do zupy)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (lub jeden mały słoiczek)
- 3 ząbki czosnku
- pół średniej cebuli lub jedna mała
- kawałek kombu (opcjonalnie)
- kilka łyżek oleju
- kawałek świeżego imbiru - w zależności od grubości 2-4cm
- lubczyk
- 3 ziela angielskie
- pieprz cayenne
- 1/2 łyżeczki curry
- trawa cytrynowa w proszku - może być też świeża, ja nie miałam
- sól
Przygotowanie:
1. Zieloną soczewicę, którą poprzedniego dnia zalałam zimną wodą płuczę i zalewam świeżą wodą. Dorzucam kawałek kombu, wstawiam na gaz i od momentu zagotowania wody gotuję przez 15 minut.
2. W tym czasie kroję warzywa: cebulę w kostkę, czosnek siekam drobno a marchewkę kroję w cienkie plastry.
3. Z powierzchni wody zbieram pianę i wrzucam warzywa, pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, kilka łyżek oleju i 3 ziela angielskie.
4. Po kilku minutach dodaję pozostałe przyprawy: curry, sporo imbiru i trawy cytrynowej, lubczyk, pieprz cayenne. Po wymieszaniu i spróbowaniu dodaję sól i niektóre z przypraw. Gotuję tak długo aż warzywa zmiękną, czyli jeszcze kilka minut.
5. Podaję ze świeżą natką pietruszki i grzankami czosnkowymi.
Smacznego!
Smacznego!
Wspaniała zupa!
OdpowiedzUsuńTen woreczek z soczewicą został pysznie zagospodarowany.
Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń