czas przygotowania: 20-30min
koszt (4 porcje): ok 15zł
Składniki:
- 200-250g ryżu do risotto np arborio
- 200g świeżego łososia
- 150ml białego półwytrawnego wina
- 50ml słodkiej śmietanki 12%
- 50g twardego sera np dziugas litewski lub parmezan
- łyżka masła klarowanego - lub zwykłego lub olej do smażenia
- średnia czerwona cebula
- pół papryczki chilli
- 3 ziela angielskie
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
- kostka rosołowa lub najlepiej własnej roboty bulion
Przygotowanie:
1. W garnku rozpuszczam masło i szklę na nim drobno posiekaną cebulę.
2. Dodaję ryż i mieszam aż ziarenka zaczną się robić przezroczyste.
3. W pierwszej kolejności zalewam ryż winem, kiedy to odparuje i wchłonie się, zalewam szklanką bulionu lub wody z rozpuszczoną kostką rosołową.
4. Po wchłonięciu pierwszej porcji dolewam kolejną szklankę wody a z nią zmielone w młynku do kawy ziele angielskie, pieprz, posiekaną papryczkę chilli i skórkę z cytryny.
5. Z kolejną porcją wody dolewam śmietanę.
6. Wody dolewam łącznie około 3,5-4 szklanki, więc na tym etapie sprawdzam jak się ma ryż, dolewam ostatnią porcję wody 0,5-1 szklanki i dodaję pokrojonego w kostkę łososia oraz sok z cytryny. Próbuję całość i ewentualnie dosalam.
7. Po kilku minutach dodaję starty na drobnych oczkach ser, mieszam dokładnie, zakrywam pokrywką i zostawiam na kilka minut.
8. Podaję ze świeżą rukolą i lampką wina.
Smacznego!
PYSZNOŚCI! Uwielbiam wszystkie te składniki! :))
OdpowiedzUsuń