O ile w poprzedniej sałatce z buraczków były one wygotowane, miękkie i nasiąknięte smakami przypraw z barszczu, tutaj używam buraków pieczonych, żeby zachować w nich jak najwięcej słodkiego smaku, intensywnego koloru i jednak trochę twardości. Sos jest na bazie majonezu i jogurtu. Możesz zrobić wersję light z samym jogurtem, jeśli jednak nie masz oporu przed używaniem majonezu to polecam go użyć bo z nim sałatka jest smaczniejsza:)
czas przygotowania: pieczenie buraków niestety długo proces ok 1h a potem to już 20min
koszt: 1,5zł
Składniki:
- 3-4 buraki
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Buraki w całości lub przekrojone na pół piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec je do miękkości - ok 1godzina.
2. Buraki obieram i kroje w kostkę
3. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę, dodaję jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko razem mieszam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz