9 stycznia 2013

Sałatka z buraczków

sałatka z buraczków
Sałatkę z buraczków gotowanych najlepiej przygotować przy okazji gotowania barszczu jak to u mnie miało miejsce na tegoroczną Wigilię, lub zrobić ją a przy okazji barszczu w dowolnym momencie w roku. Buraki gotuję w małej ilości dobrze przyprawionej wody. Przepis na barszcz czerwony z którego buraków użyłam znajduje się w linku, a w tym poście dla ułatwienia podam przepis na mniejszą ich ilość. Z buraków ugotowanych bez przypraw sałatka będzie miała delikatniejszy i bardziej słodkawy smak.

czas przygotowania: 1 godzina (w tym gotowanie buraków)
koszt: 2zł

Składniki:
  • 2-3 buraki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka rosołowa
  • łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek octu lub soku z cytryny
  • 5 ziaren pieprzu
  • skórka z jabłka
  • 1 mała cebula

Przygotowanie:
1. Buraki kroję w plastry i gotuję w wodzie z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem, tymiankiem, skórką z jabłka, kostką rosołową, 4 łyżkami octu i lekko zgniecionymi ząbkami czosnku. Gotuje je do miękkości
2. Miękkie buraki ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję drobno posiekaną cebulę i łyżkę octu. Doprawiam do smaku pieprzem i solą.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz