Awokado powoduje, że zupa jest bardzo kremowa bez dodatku mąki, por nadaje trochę pikantności i również podtrzymuje zielony kolor, kukurydza odrobinę słodyczy, pomidor i sok z limonki kwaskowatości które bardzo zmieniają smak zupy i nadają jej charakteru. To samo zadanie należy też do przypraw chilli, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Słupki migdałów nadają zupie tekstury i chrupkości. Dodatkowo zupa z awokado jest bardzo szybka do zrobienia. Z podanych składników otrzymujemy 3-4 porcje zupy. Polecam!
czas przygotowania: 20min
koszt: ok 11zł
Składniki:
- 1 awokado
- 1 por
- 1 średni pomidor
- 50-80 g kukurydzy (nadaje zupie słodkawy smak więc wg uznania więcej lub mniej.. A może jeszcze więcej?)
- pół średniej cebuli
- 100ml mleka
- sok z pół limonki
- słupki migdałów (mogą być też płatki lub posiekane migdały)
- świeża papryczka chilli (oczywiście nie całaJ)
- 2 ząbki czosnku
- po szczypcie imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej
- łyżka oleju
- 1 kostka rosołowa
1. Pora kroję w cienkie plastry, a obranego pomidora (nie wiesz jak łatwo obrać pomidora?) i cebulę w kostkę, siekam drobno czosnek i odrobinę chilli.
2. Pora, pomidora, kukurydzę, czosnek, cebulę i chilli wrzucam do garnka z rozgrzaną łyżką oleju i chwilę podsmażam.
3. Awokado obieram i wrzucam do miski, wrzucam tam również część warzyw z garnka i mleko. Całość miksuję na gładką masę, po czym przekładam z powrotem do garnka.
4. Dolewam ok 500-600ml gorącej wody, wrzucam kostkę rosołową i mieszam.
5. Dodaję przyprawy: kardamon, imbir i gałkę muszkatołową oraz sok z limonki ponownie mieszam, próbuję i doprawiam w razie potrzeby.
6. Podaję ozdobione plasterkami awokado i pora, odrobiną chilli i słupkami migdałów. Do zupy z awokado pasują również grzanki. A z porem radzę ostrożnie, nie wzięłam pod uwagę ostrego smaku surowego pora i część musiałam później odłowić:).
wyglada apetycznie .... i tak zdrowo :)
OdpowiedzUsuńzrobila bym gdybym miala blender :(
OdpowiedzUsuńfajny kolor kojarzy mi się z zupą z groszku zielonego.
OdpowiedzUsuń