Pomysł koktajl z marchewki, jabłka, awokado i cytryny pochodzi z książki Gillian McKeith "Jesteś tym co jesz", jest to jedna z propozycji na dzień odtrucia i z wielu, które są tam podane to jedna z moich ulubionych. Połączenie marchewki i jabłka jest dość popularne i nikogo nie dziwi, dziwi za to dodatek awokado, a nie powinien. Awokado ma bardzo neutralny i delikatny smak (jeśli jest dojrzałe), tutaj zagęszcza koktajl, daje lekki posmak i przede wszystkim dużo wartości odżywczych. Pijam koktajle, które mi smakują, ale staram się też żeby były źródłem wartości odżywczych i stosuję je jako taki naturalny suplement. Porcja (ok 350ml) zawiera sporo tłuszczów nienasyconych (głównie jednonienasyconych) czyli tych, które mają dobry wpływ na organizm, sporo sodu, potasu, magnezu - są to pierwiastki, na które zapotrzebowanie zwiększa się u osób aktywnych fizycznie. Do tego zawiera całkiem dużo miedzi i manganu. Witaminy E, B6,C na nie także jest zwiększone zapotrzebowanie u osób aktywnych, oraz betakarotenu i folianów. Także polecam zwłaszcza osobom o zwiększonej aktywności fizycznej.
czas przygotowania: 5-10min
koszt (2 porcje): ok 5-6zł
Składniki:
- 1kg marchewki (5 większych)
- 2 jabłka
- 1 awokado
- sok z ćwiartki cytryny
Przygotowanie:
1. Sok z marchewki i jabłka przygotowuję w sokowirówce.
2. Awokado pozbawiam pestki i obieram, kroję na mniejsze kawałki i miksuję z sokiem za pomocą blendera. Dodaję sok z cytryny.
Smacznego!
Zdrowy i pożywny. Gratuluje pomysłu.
OdpowiedzUsuńZapraszam również do mnie: kulinarnyblog.pl