czas przygotowania ciasta i farszu: 1,5-2 godziny
czas pieczenia: 30min
koszt: ok 16zł
Składniki na ciasto:
- 125g mąki pszennej
- 125g płatków owsianych
- 25g drożdży
- 1 jajko
- łyżeczka oregano
- 2 łyżki oliwy
- sól
- odrobina cukru
Składniki na wierzch pizzy:
- 300g świeżego łososia
- 1 kula mozarelli
- 150-200g groszku
- 150ml śmietanki słodkiej 12%
- łyżeczka mąki
- pół czerwonej cebuli
- oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Przygotowuję zaczyn z pokruszonych drożdży, które zalewam pół szklanki ciepłej wody, dodaję łyżkę mąki i odrobinę cukru. Mieszam całość aż drożdże się rozpuszczą, zakrywam ściereczką i odstawiam na 20min w ciepłe miejsce.
2. Do zaczynu dodaję pozostałą mąkę, zmielone w młynku do kawy płatki owsiane z łyżeczką oregano, sól, jajko i oliwę. Wszystko zagniatam na jednolite ciasto przez kilka minut. Na koniec podsypuję mąką jeśli ciasto się klei, wkładam do miski zakrywam ściereczką i odstawiam na 1,5 godziny.
3. Na pół godziny przed końcem wyrastania ciasta przygotowuję pozostałe składniki. Zaczynam od sosu. Na patelni szklę drobno posiekaną cebulę, dodaję śmietanę wymieszaną z łyżeczką mąki, doprawiam solą i pieprzem. Na małym ogniu gotuję aż sos zgęstnieje.
4. Łososia kroję w kostkę, mozarellę na pół i w cienkie plastry. Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
5. Ciasto wykładam na blachę wyłożoną papierem i rozprowadzam równomiernie palcami robiąc cienki placek z grubszym brzegiem.
6. Smaruję spód sosem śmietanowym, następnie układam łososia, groszek i mozarellę, posypuję oregano i wstawiam do piekarnika.
7. Piekę 30 min.
8. Podaję ze świeżą rukolą, która została mi po cytrynowym risotto.
Smacznego!
Owsiana pizza? To dla mnie innowacja. Chciałabym spróbować, jak smakuje, bo wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńWitam, nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog, zapraszam do pobrania pytań z mojego bloga i dalsze przekazanie zabawy :)
OdpowiedzUsuńSuper ta pizza!
OdpowiedzUsuńhm.. lubię takie eksperymenty:D może spróbuję.. Mogłabyś jeść ją częściej?
OdpowiedzUsuńNajwiększym minusem pizzy dla mnie jest czas jej przygotowywania, najpierw trzeba nastawić zaczyn i odstawić, potem wymieszać resztę porządnie wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia, potem przygotować dodatki i to ciasto i jeszcze piec i to wszystko razem zajmuje sporo czasu. Wolę szybsze dania:) Poza tym w mojej diecie wolę stosować kasze niż produkty mączne więc za często też bym nie jadła nawet jakby zajmowało to trochę mniej czasu.
UsuńZrobilam to ciasto (wierzch z tego co mialam) i wyszło pyyyyszne!. Ciekawe ile ma kalorii bo wydaje mi się być idealne na dietetyczną pizzę. ;-)))
OdpowiedzUsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńOgólnie wiem z doświadczenia jak wiele ludzi lubi jeść pizzę i ja także do tej grupy należę. Jednak moim zdaniem bezkonkurencyjna jest pizza z łososiem https://mowisalmon.pl/przepisy/pizza-z-lososiem/ którą mogę jeść bardzo często.
OdpowiedzUsuń