20 października 2012

Pizza żytnia ze szpinakiem, lazurem, kukurydzą i sosem czosnkowym

Pizza żytnia ze szpinakiem, lazurem, kukurydzą i sosem czosnkowym
W poszukiwaniu zdrowszej wersji pizzy..
Od razu powiem, że jeśli jesteś wielbicielem smaku tradycyjnego białego spodu ten może Ci nie smakować. Żytnie produkty mają charakterystyczny smak i konsystencję ale warto spróbować, może zasmakuje wtedy od razu robi się zdrowiej. Można też wymieszać mąkę żytnią z pszenną, tak też zrobię następnym razem dla porównania. Dodatki do pizzy wybieraliśmy z Mefem razem, na zmianę wymienialiśmy po jednym. To nasza kompozycja co nie przeszkadza stworzeniu własnej.

czas przygotowania: zaczyn drożdżowy 1,5 godziny + 20min
czas pieczenia: 25min
koszt: ok 10zł

Składniki na ciasto:
  • 30g drożdży
  • 300g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200-250ml wody
  • 2 łyżki oleju lub oliwy smakowej
  • sól
  • odrobina cukru
Składniki na farsz:
  • puszka pomidorów
  • kilkanaście liści szpinaku
  • 50g sera lazur
  • 100g kukurydzy
  • 150g sera gouda
  • 3 ząbki czosnku
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz
  • olej
Przepis na sos czosnkowy do pizzy znajdziesz tutaj.

Przygotowanie: 
1. Drożdże rozpuszczam w letniej wodzie z małą ilością mąki, soli i cukru i odstawiam na 15 minut.
2. Dodaję pozostałą mąkę, oliwę(ja użyłam własnej roboty oliwy czosnkowo-rozmarynowej - przepis wkrótce), i jeszcze trochę soli. 
3. Zagniatam, ciasto jest szorstkie i raczej nie klei się do rąk jak białe ciasto drożdżowe. Formuję kulę, zakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.
4. Puszkę pomidorów i 3 ząbki czosnku doprawione solą, pieprzem, bazylią i oregano podsmażam i zagęszczam na patelni.
5. Piekarnik nastawiam na 200 stopni.
6. Na blasze wyłożonej papierem z ciasta formuję trzy owalne placki. Można uformować koło lub dowolny inny kształt.
7. Pizzę smaruję sosem pomidorowym i nakładam pozostałe dodatki, najpierw część startego sera gouda, następnie szpinak, kukurydzę, ser lazur i resztę sera gouda. Posypuję bazylią i oregano.
8. Wstawiam do piekarnika na 25 minut.
9. Pizzę żytnią podaję z sosem czosnkowym



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz