25 listopada 2012

Cytrynowe risotto z łososiem, chilli i rukolą

Cytrynowe risotto z łososiem, chilli i rukoląTym razem risotto bardziej tradycyjnie bo na winie. Wiedząc że łosoś i cytryna się lubią zaryzykowałam to połączenie w risotto nie mając pojęcia jaki będzie efekt końcowy. Coś o czym pomyślałam dopiero po przyrządzeniu tego dania i co zrobię następnym razem to dodatek kurkumy. Myślę, że żółty kolor dobrze podkreśliłby jego cytrynowy charakter a sama cytryna niestety nie daje takiej barwy. Poza tym uważam tą próbę za bardzo udaną, cytrynowy aromat skórki, lekko kwaskowaty posmak wina i soku z cytryny, słodkawy posmak cebuli, kremowość śmietanki i sera. Wszystko to doprawione rzecz jasna solą i pieprzem, do tego zmielone ziele angielskie i chilli które nadało pikanterii i lekkich właściwości rozgrzewających. A na wierzch świeża rukola, odrobina goryczy i koloru. Dodam jeszcze, że cytrynowe risotto z łososiem gotuję bez przykrycia i co jakiś czas mieszam, a cztery porcje o których mowa są większe niż ta pokazana na zdjęciu.

czas przygotowania: 20-30min
koszt (4 porcje): ok 15zł

Składniki:
  • 200-250g ryżu do risotto np arborio
  • 200g świeżego łososia
  • 150ml białego półwytrawnego wina
  • 50ml słodkiej śmietanki 12%
  • 50g twardego sera np dziugas litewski lub parmezan
  • łyżka masła klarowanego - lub zwykłego lub olej do smażenia
  • średnia czerwona cebula
  • pół papryczki chilli
  • 3 ziela angielskie
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • kostka rosołowa lub najlepiej własnej roboty bulion

Przygotowanie:
1. W garnku rozpuszczam masło i szklę na nim drobno posiekaną cebulę.
2. Dodaję ryż i mieszam aż ziarenka zaczną się robić przezroczyste.
3. W pierwszej kolejności zalewam ryż winem, kiedy to odparuje i wchłonie się, zalewam szklanką bulionu lub wody z rozpuszczoną kostką rosołową.
4. Po wchłonięciu pierwszej porcji dolewam kolejną szklankę wody a z nią zmielone w młynku do kawy ziele angielskie, pieprz, posiekaną papryczkę chilli i skórkę z cytryny.
5. Z kolejną porcją wody dolewam śmietanę.
6. Wody dolewam łącznie około 3,5-4 szklanki, więc na tym etapie sprawdzam jak się ma ryż, dolewam ostatnią porcję wody 0,5-1 szklanki i dodaję pokrojonego w kostkę łososia oraz sok z cytryny. Próbuję całość i ewentualnie dosalam.
7. Po kilku minutach dodaję starty na drobnych oczkach ser, mieszam dokładnie, zakrywam pokrywką i zostawiam na kilka minut.
8. Podaję ze świeżą rukolą i lampką wina.



Smacznego!

1 komentarz: