26 listopada 2012

Kurczak 5 aka pięć smaków na ostro

kurczak 5 smaków na ostro
Dzisiaj przepis na kurczaka 5 smaków na ostro. I powiem od razu, diabeł tkwi w szczegółach. Mały dodatek oleju sezamowego o bardzo charakterystycznym smaku, czy użycie imbiru świeżego a nie z proszku, to samo ma się do chilli mogą spowodować, że danie będzie smakowało inaczej. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu i może być alternatywą dla smażonego fileta z kurzej piersi. Podałam je z surówką z pomidora, awokado, kalafiora i rukoli w wersji bez kaszy. Dobrym dodatkiem do azjatyckich przypraw będzie też ryż, lub surówka z ananasem czy pędami bambusa.

czas przygotowania: 20min
koszt (2porcje): ok 7zł

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa pięć smaków
  • trawa cytrynowa proszkowana
  • plaster świeżego imbiru 1,5cm
  • pół papryczki chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia

Przygotowanie:
1. Kurczaka kroję w kostkę, wkładam go do miski, zalewam olejem do smażenia i sosem sojowym dodaję przyprawę pięć smaków, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir i trawę cytrynową i wszystko to mieszam dokładnie. Jeśli masz możliwość przygotowania tego dania wcześniej możesz pozostawić kurczaka w marynacie na godzinę.
2. Wrzucam na patelnię i zostawiam, dobrze jest nie mieszać nerwowo wszystkiego tylko poczekać aż mięso będzie do połowy ścięte i wtedy obrócić wszystko na druga stronę.
3. Podczas przewracania dodaję również czosnek, nie dodałam go do marynaty celowo, żeby się nie przypalił. Dodaję również niewielką ilość oleju sezamowego. Jeśli go znasz wiesz, że wystarczy niewielka ilość, jeśli nie zaufaj i dodaj niewiele po czym sprawdź i ewentualnie dodaj więcej.
4. Po kilku minutach próbuję kawałek kurczaka, sprawdzam czy jest odpowiednio doprawiony i gotowy w środku. Pora na ostatnie poprawki, ewentualny dodatek sosu sojowego.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz