Właściwie sam mus czekoladowy jest z przepisu, który jest już na stronie od jakiegoś czasu. Różni się tym, że do masy dodałam trochę pieprzu cayenne, dzięki temu jest pikantny. A do tego ten sos.. Egzotyczny trochę. Mango i posmak limonki do tego papryczka chilli. I ten kontrast. Zimny mus i gorący sos. Pikantny mus czekoladowy z sosem z mango to pyszny słodko-pikantny deser.
czas przygotowania: 20min
czas chłodzenia: 1,5 godziny
koszt (porcja dla dwóch osób): mus-3,5zł, sos-4zł
Składniki na mus:
- 1 jajko
- 100ml śmietany 30% lub 36%
- 70g gorzkiej czekolady
- 10g masła
- łyżka cukru
- odrobina pieprzu cayenne - dodawałam po trochu, mieszałam i próbowałam ale ok 1/4-1/2 łyżeczki - wszystko zależy od tego jak ostre jedzenie lubisz..
Składniki na sos:
Przygotowanie:
1. Najpierw mus - rozpuszczam masło z czekoladą (jak rozpuścić czekoladę?), osobno ubijam żółtko z cukrem na kremową puszystą masę, osobno białko i osobno śmietanę (jak zrobić bitą śmietanę?).
2. Najpierw łączę masę żółtkową z czekoladą, dalej dodaję ubite na sztywno białko, mieszam delikatnie a na koniec bita śmietana. Wszystko delikatnie łączę na jednolitą masę. Rozlewam do naczyń o pojemności ok 200ml i wstawiam do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
3. Pora na sos, najlepiej przygotować go bezpośrednio przed wyciągnięciem deseru żeby był ciepły. Mango kroje w kostkę i smażę na patelni z cukrem aż zmięknie, dodaję cienkie plasterki limonki i posiekaną papryczkę chilli. Podgrzewam tak długo aż zrobi się dżemik.
4. Gotowy schłodzony mus podaję z gorącym sosem mango.
Bardzo mi się takie niecodzienne połączenie podoba, koniecznie muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń