czas przygotowania: ok 10min
koszt całej porcji sosu: 2/3zł
Składniki na dwie/trzy porcje sosu:
- 20g masła
- mała łyżeczka mąki
- pół awokado
- kilkanaście gałązek koperku
- 50-100ml mleka
- sól
- pieprz
W małym garnuszku rozpuszczam masło, dosypuję łyżeczkę mąki i chwilę mieszam uważając żeby nie zaczęło się przypalać. Dodaję posiekany koperek w dużej ilości, w końcu to sos koperkowy, zostawiam na chwilę i dodaję mleko, dolewam po trochu zagotowywując sos żeby mąka go zagęściła dolewam taką ilość żeby gęstość sosu mi odpowiadaa, nie była zbyt wodnista ani zbyt gęsta. W końcu dodaję rozgniecioną wcześniej połówkę awokado i doprawiam solą i pieprzem. Do sosu można dodać również odrobinę posiekanego czosnku.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz