czas przygotowania: 20-30min
koszt: ok 7-8zł
Składniki:
- 600g pieczarek
- 1 cebula
- kostka rosołowa
- natka pietruszki
- 4 łyżki oleju
- 100ml śmietany 12-18% słodkiej (z kartonika)
- łyżka mąki pszennej
- sól, pieprz
Składniki na kluski lane:
- 2 jajka
- 6 pół kopiastych łyżek mąki pszennej
- 6 łyżek wody
- sól
Przygotowanie:
1. Cebulę siekam drobno i szklę w garnku na oleju.
2. Dorzucam pokrojone w kawałki pieczarki i podsmażam.
3. Zalewam ok 1,2l wody, dodaję kostkę rosołową , sól i pieprz oraz natkę pietruszki.
4. Składniki na kluski mieszam i wlewam cienkim strumieniem do gotującej się zupy.
5. Na koniec dodaję śmietanę rozmieszaną z mąką, żeby zupę lekko zagęścić i zabielić i gotuję przez chwilę. W wersji light można użyć mleka i nie dodawać mąki, jednak myślę, że obu składników jest stosunkowo niewiele w przepisie, żeby zrobić sobie krzywdę a smak o niebo lepszy.
Wyszła mi :), dziękuję za przepis jest świetny.
OdpowiedzUsuńPrzesmaczna i prosta w wykonaniu zupka :-) Polecam przepis! :-)
OdpowiedzUsuń