PRODUKTY SEZONOWE

Tutaj znajdziesz linki do przepisów z wykorzystaniem produktów na które akurat jest sezon, które są w tym okresie czasu tańsze i łatwiej dostępne.

Zimą trudno o duży wybór świeżych warzyw i owoców. Najczęściej na półkach mamy marchewkę, pietruszkę, seler, buraki, ziemniaki - czyli rośliny, które lepiej znoszą przechowywanie, bo przecież nie rosną teraz na polach. Stosunkowo tanie są też pieczarki.
Jeśli chodzi o owoce w sklepach jest pełno cytrusów sprowadzanych z cieplejszych krajów - pomarańcze, mandarynki, klementynki, grejpfruty i moje ulubione pomelo!
Poza nimi z tym okresie, żeby nie poddać się monotonii możemy urozmaicać dania roślinami strączkowymi - soczewicą, grochem, fasolą, cieciorką (ciecierzycą), soją.

Dania z pieczarkami - najpopularniejszy na blogu w tej kategorii jest sos pieczarkowy, ale też między innymi zupa pieczarkowa z lanymi kluskami, krokiety z pieczarkami czy roladki z kurczaka z pieczarkami.

Dania z burakami - na blogu to głównie sałatka z buraków pieczonych i sałatka z buraków gotowanych. Ale też barszcz zabielany i barszcz ukraiński z dodatkiem fasoli, który szczególnie polecam.

Dania z roślin strączkowych - jedna z moich ulubionych zup, świetna na zimę, sycąca i rozgrzewająca to zupa z zielonej soczewicy z marchewką i pomidorem, robię ją w takiej wersji jak w przepisie ale też często coś zmieniam, grochówka z mięsem i grochówka bez mięsa. I dania z użyciem fasoli - kotlety z czerwonej fasoli a la de volaille, burgery z tofu i fasoli i barszcz ukraiński z dodatkiem białej fasoli.

Smacznego!