Łosoś zapiekany z serem mozarella i cukinią to bardzo proste danie, o delikatnym smaku. Łososia marynuję w soku z cytryny, soli, pieprzu i tymianku, jeśli masz czas to zostaw go w marynacie na 1-2 godziny a tymianek użyj świeży. Cukinia doprawiona jest czosnkiem, solą i pieprzem. Można dodatkowo posypać całość ziarnami sezamu to doda lekko orzechowy posmak. Można podawać z ryżem, ja podałam z pieczonymi ziemniakami. Koszt i ilość składników podaję dla dwóch osób.
czas przygotowania: 15min (ale tak jak pisałam możesz pozostawić rybę w marynacie na jakiś czas)
czas pieczenia: 30-35min
koszt: ok 18zł
Składniki:
- dwa kawałki łososia po ok 150-200g
- pół większej cukinii
- jedna kulka mozarelli - 80-100g
- 2 łyżki soku z cytryny
- tymianek - najlepiej świeży, ale może być też suszony
- duży ząbek czosnku
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Łososia marynuję w soku z cytryny, dodaję posiekany tymianek, sól i pieprz. Odstawiam na godzinę do lodówki.
2. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Cukinię trę na tarce o grubych oczkach i mieszam z posiekanym czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem.
3. Biorę kawałki folii aluminiowej po jednym na porcję. Kładę na każdy najpierw cukinię, na to kawałek ryby i pokrojoną w plasterki mozarellę.
4. Zawijam folię i wkładam do piekarnika, po 20 minutach rozwijam folię. Jeśli chcesz, żeby ser się zarumienił, możesz przełożyć blachę na wyższą półkę piekarnika.
5. Zapiekanego łososia podaję z pieczonymi ziemniakami.
Smacznego!
Mozzarella, Łosoś, cukinia.... same pyszności u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńTen ser roztapiający się na wierzchu zdecydowanie oddziałuje na moje kubki smakowe... Naprawdę, od patrzenia można zrobić się głodnym. Mozzarella, łosoś i cukinia to trzy rzeczy, które bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńJakie pyszności!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pyszne danie :) Delikatne, wilgotne i proste :) Dla mnie super. Zdecydowanie do powtórzenia :)
OdpowiedzUsuńJa ze względu na dietę podałam z surówką ;)
http://redandpale.blox.pl/2013/08/Losos-z-mozzarella-pieczony-na-cukinii.html
Smaczna i efektowna ryba :) Smakowała nam wszystkim. Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper, bardzo się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam
Usuńwłasnie się piecze w piekarniku, dodałam troche świerzej pietruszki zamiast tymianku. Powinno być mniam mniam. Dzieki za przepis :)
OdpowiedzUsuńPewnie pietruszka też może być, tak samo koperek czy oregano by się sprawdziły w tym daniu. Pozdrawiam:)
Usuńmyślałam, że łososia trzeba przynajmniej z godzinę piec, a tutaj proszę.
OdpowiedzUsuńświetne. mam nadzieję, że mi wyjdzie na jutrzejszy obiad :)
thsummerbody.blogspot.com
ryba na szczęście piecze się szybciej niż inne mięsa :) Pozdrawiam
UsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie podany łosoś i jestem przekonany, że na pewno w takim otoczeniu smakuje pysznie. Ja także jestem wielkim zwolennikiem przygotowywania łososia według przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ którym bardzo chętnie się zajadam.
OdpowiedzUsuń