15 maja 2013

Łosoś zapiekany z serem mozarella i cukinią

Łosoś zapiekany z serem mozarella i cukinią


Łosoś zapiekany z serem mozarella i cukinią to bardzo proste danie, o delikatnym smaku. Łososia marynuję w soku z cytryny, soli, pieprzu i tymianku, jeśli masz czas to zostaw go w marynacie na 1-2 godziny a tymianek użyj świeży. Cukinia doprawiona jest czosnkiem, solą i pieprzem. Można dodatkowo posypać całość ziarnami sezamu to doda lekko orzechowy posmak. Można podawać z ryżem, ja podałam z pieczonymi ziemniakami. Koszt i ilość składników podaję dla dwóch osób.

czas przygotowania: 15min (ale tak jak pisałam możesz pozostawić rybę w marynacie na jakiś czas)
czas pieczenia: 30-35min
koszt: ok 18zł

Składniki:
  • dwa kawałki łososia po ok 150-200g
  • pół większej cukinii
  • jedna kulka mozarelli - 80-100g
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tymianek - najlepiej świeży, ale może być też suszony
  • duży ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Łososia marynuję w soku z cytryny, dodaję posiekany tymianek, sól i pieprz. Odstawiam na godzinę do lodówki.
2. Piekarnik nagrzewam do 200 stopni. Cukinię trę na tarce o grubych oczkach i mieszam z posiekanym czosnkiem. Doprawiam solą i pieprzem.
3. Biorę kawałki folii aluminiowej po jednym na porcję. Kładę na każdy najpierw cukinię, na to kawałek ryby i pokrojoną w plasterki mozarellę. 
4. Zawijam folię i wkładam do piekarnika, po 20 minutach rozwijam folię. Jeśli chcesz, żeby ser się zarumienił, możesz przełożyć blachę na wyższą półkę piekarnika.
5. Zapiekanego łososia podaję z pieczonymi ziemniakami.



Smacznego!

12 komentarzy:

  1. Mozzarella, Łosoś, cukinia.... same pyszności u Ciebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ser roztapiający się na wierzchu zdecydowanie oddziałuje na moje kubki smakowe... Naprawdę, od patrzenia można zrobić się głodnym. Mozzarella, łosoś i cukinia to trzy rzeczy, które bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie pyszności!!

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne danie :) Delikatne, wilgotne i proste :) Dla mnie super. Zdecydowanie do powtórzenia :)
    Ja ze względu na dietę podałam z surówką ;)
    http://redandpale.blox.pl/2013/08/Losos-z-mozzarella-pieczony-na-cukinii.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Smaczna i efektowna ryba :) Smakowała nam wszystkim. Dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super, bardzo się cieszę, że smakowało :) pozdrawiam

      Usuń
  6. własnie się piecze w piekarniku, dodałam troche świerzej pietruszki zamiast tymianku. Powinno być mniam mniam. Dzieki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie pietruszka też może być, tak samo koperek czy oregano by się sprawdziły w tym daniu. Pozdrawiam:)

      Usuń
  7. myślałam, że łososia trzeba przynajmniej z godzinę piec, a tutaj proszę.
    świetne. mam nadzieję, że mi wyjdzie na jutrzejszy obiad :)

    thsummerbody.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ryba na szczęście piecze się szybciej niż inne mięsa :) Pozdrawiam

      Usuń
  8. Świetnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo fajnie podany łosoś i jestem przekonany, że na pewno w takim otoczeniu smakuje pysznie. Ja także jestem wielkim zwolennikiem przygotowywania łososia według przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/czarny-makaron-z-pieczonym-lososiem-mowi-marynowanym-w-pieprzu-i-cytrynie-z-musem-z-pora-i-groszku/ którym bardzo chętnie się zajadam.

    OdpowiedzUsuń