Zamieszczam ten wpis dla formalności.. Wiem, że są osoby, dla których puree to po prostu zgniecione ziemniaki. Jak byłam mała uwielbiałam puree ziemniaczane i już wtedy wiedziałam, że samo zgniecenie ziemniaków nie wystarczy. Najbardziej lubię takie jak podaję tutaj - z masłem i mlekiem, nie suche tylko lekko kremowe, doprawione solą i pieprzem.
czas przygotowania: 20min
koszt: ok 2-3zł
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka masła
- pół szklanki mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości.
2. Po ugotowaniu odcedzam, dodaję masło, mleko, sól, pieprz i zgniatam tłuczkiem do ziemniaków.
3. Gotowe. Czasem ziemniaki zawierają dużo skrobi i wydają się być jakby suche wtedy dodaje więcej mleka.
Smacznego!
Ja w dzieciństwie jadłam podobne, mleko natomiast mama zastępowała kwaśną śmietaną- obłęd w gębie:). Teraz zdecydowanie wolę wersję lżejszą z mlekiem:)
OdpowiedzUsuńZe śmietaną też pycha:) to można dobrać też do potrawy czasem może bardziej pasować takie lekko kwaskowate puree. Np. do śledzika:)
Usuń