23 maja 2013

Puree ziemniaczane

puree ziemniaczane


Zamieszczam ten wpis dla formalności.. Wiem, że są osoby, dla których puree to po prostu zgniecione ziemniaki. Jak byłam mała uwielbiałam puree ziemniaczane i już wtedy wiedziałam, że samo zgniecenie ziemniaków nie wystarczy. Najbardziej lubię takie jak podaję tutaj - z masłem i mlekiem, nie suche tylko lekko kremowe, doprawione solą i pieprzem.

czas przygotowania: 20min
koszt: ok 2-3zł

Składniki:
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka masła
  • pół szklanki mleka 
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Ziemniaki obieram, kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości.
2. Po ugotowaniu odcedzam, dodaję masło, mleko, sól, pieprz i zgniatam tłuczkiem do ziemniaków.
3. Gotowe. Czasem ziemniaki zawierają dużo skrobi i wydają się być jakby suche wtedy dodaje więcej mleka.



Smacznego!

2 komentarze:

  1. Ja w dzieciństwie jadłam podobne, mleko natomiast mama zastępowała kwaśną śmietaną- obłęd w gębie:). Teraz zdecydowanie wolę wersję lżejszą z mlekiem:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ze śmietaną też pycha:) to można dobrać też do potrawy czasem może bardziej pasować takie lekko kwaskowate puree. Np. do śledzika:)

      Usuń