Tak naprawdę to po tytule bez patrzenia już na przepis można zrobić taką surówkę. Surówka ze świeżego szpinaku, winogron, awokado, ogórka i sera lazur z prażonymi migdałami i słonecznikiem. Z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest to trochę odważne połączenie i nie gwarantuję, że będzie smakowało każdemu ale mi smakowało baaardzo. Mieszanka różnych konsystencji - chrupkich jak ogórek i nasiona, i miękkich jak awokado i winogrona. Mieszanka smaków delikatnych jak awokado, ogórek, szpinak i zdecydowanych jak słodkie winogrona i słony ser lazur. Taka mieszanka była wystarczająca, żeby nie doprawiać jej niczym poza oliwą z oliwek i pieprzem. Składniki podaję na dwie porcje.
czas przygotowania: 15min
koszt: ok 6-7zł
Składniki:
- świeży szpinak - 70-80g liści
- 1 awokado
- ok 14 winogron czerwonych
- 50g sera lazur
- pół ogórka zielonego
- dwie łyżki płatków migdałów
- dwie łyżki łuskanego słonecznika
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Liście szpinaku myję, osuszam i rwę na kawałki, awokado obieram i kroję w kostkę, winogrona myję, przekrawam na pół, ogórka myję, kroję w 0,5cm plastry a następnie na ćwiartki, ser lazur kruszę na małe kawałki.
2. Migdały i słonecznik prażę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Mówi się ładnie - na złocisty kolor, ale to nie jest złocisty tylko brąz.. To wydobędzie z nich smak i aromat.
3. Wszystko to mieszam w misce, doprawiam pieprzem i niewielką ilością oliwy z oliwek.
Smacznego!
Przepysznie wygląda i rzeczywiście odważne połączenie smaków ;) !
OdpowiedzUsuń