24 maja 2013

Surówka ze świeżego szpinaku, winogron, awokado, ogórka i sera lazur z prażonymi migdałami i słonecznikiem

Surówka ze świeżego szpinaku, winogron, awokado, ogórka i sera lazur z prażonymi migdałami i słonecznikiem


Tak naprawdę to po tytule bez patrzenia już na przepis można zrobić taką surówkę. Surówka ze świeżego szpinaku, winogron, awokado, ogórka i sera lazur z prażonymi migdałami i słonecznikiem. Z dodatkiem oliwy z oliwek. Jest to trochę odważne połączenie i nie gwarantuję, że będzie smakowało każdemu ale mi smakowało baaardzo. Mieszanka różnych konsystencji - chrupkich jak ogórek i nasiona, i miękkich jak awokado i winogrona. Mieszanka smaków delikatnych jak awokado, ogórek, szpinak i zdecydowanych jak słodkie winogrona i słony ser lazur. Taka mieszanka była wystarczająca, żeby nie doprawiać jej niczym poza oliwą z oliwek i pieprzem. Składniki podaję na dwie porcje.

czas przygotowania: 15min
koszt: ok 6-7zł

Składniki:
  • świeży szpinak - 70-80g liści
  • 1 awokado
  • ok 14 winogron czerwonych
  • 50g sera lazur
  • pół ogórka zielonego
  • dwie łyżki płatków migdałów
  • dwie łyżki łuskanego słonecznika
  • pieprz
  • oliwa z oliwek


Przygotowanie:
1. Liście szpinaku myję, osuszam i rwę na kawałki, awokado obieram i kroję w kostkę, winogrona myję, przekrawam na pół, ogórka myję, kroję w 0,5cm plastry a następnie na ćwiartki, ser lazur kruszę na małe kawałki.
2. Migdały i słonecznik prażę na suchej patelni aż lekko zbrązowieją. Mówi się ładnie - na złocisty kolor, ale to nie jest złocisty tylko brąz.. To wydobędzie z nich smak i aromat.
3. Wszystko to mieszam w misce, doprawiam pieprzem i niewielką ilością oliwy z oliwek.



Smacznego!

1 komentarz:

  1. Przepysznie wygląda i rzeczywiście odważne połączenie smaków ;) !

    OdpowiedzUsuń