Na blogu pieczone ziemniaki pojawiły się już jako dodatek do roladek z kurczaka ze szpinakiem i zawijanego dorsza ze szpinakiem. Kasze pojawiają się u mnie częściej, bo mają więcej witamin i składników mineralnych ale od czasu do czasu sięgam też po ziemniaki, które uwielbiam pod różnymi postaciami. To jedna z moich ulubionych. Pieczone ziemniaki robi się dłużej niż gotowane ale ich smak to wynagradza i nie trzeba ich wcale pilnować. Więc jeśli zaplanujesz je wcześniej nie będzie problemu, żeby je podać. Nie podam dokładnych ilości w przepisie bo jednemu starczą dwa ziemniaki innemu cztery a przypraw musi być tyle, żeby na każdym kawałku coś tam się przykleiło..
czas przygotowania: 10min
czas pieczenia: 45-50min
koszt: to właściwie koszt ziemniaków i zależy od ich ceny i ilości..
Składniki:
- ziemniaki
- kilka ząbków czosnku
- olej
- zioła prowansalskie
- przyprawa do kurczaka (lubię ją do wszystkiego)
- oregano
- sól
- pieprz
- tak na prawdę to możesz użyć dowolnych przypraw, które lubisz, i które bedą pasowały do dania.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki myję dokładnie i szoruję szczoteczką bo nie będę ich obierała.
2. Kroję je wzdłuż na ćwiartki i wkładam do dużej miski.
3. Wlewam olej, dosypuję przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
4. Wszystko mieszam (technika dowolna:)), i wykładam na blachę wyłożoną folią aluminiową (może też być papier do pieczenia).
5. Ziemniaki piekę w 180 stopniach przez 45-50min (po 45 sprawdzam widelcem czy są miękkie i ewentualnie piekę dalej).
Smacznego!
ziemniaczki pieczone zawsze mile widziane ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ziemniaczki :)
OdpowiedzUsuńMiałam takie wczoraj! :)
OdpowiedzUsuń