4 marca 2013

Risotto z krewetkami i porem

risotto z krewetkami i porem


Pyszne jak chyba każde risotto, i proste w wykonaniu jak chyba każde, risotto z krewetkami i porem to pyszne połączenie i ślicznie wygląda na talerzu. Na temat risotto powiedziałam już tyle, że nie wiem co jeszcze mogłabym dodać poza tym, że polecam spróbowanie i tego.. Jest aromatyczne i pikantne na wiele sposobów bo i por, i cebula, i chilli, i czosnek to pikantne smaki. Dodaję risotto z krewetkami i porem do potraw jednogarnkowych bo koniec końców potrawa znajduje się w jednym garnku, jednak w przeciwieństwie do wszystkich innych dodanych do tej pory na bloga, tu część składników trzeba osobno podsmażyć. Podane składniki są na dwie porządne porcje (większe niż ta na zdjęciu).

czas przygotowania: 15-20min
koszt: ok 15zł

Składniki:
  • 200g ryżu arborio (1 szklanka, ja używam ryżu do sushi)
  • 200g krewetek (ok 20 krewetek black tiger)
  • 1 por
  • pół cebuli
  • pół papryczki chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 40g sera dziugas
  • 1 kostka rosołowa (możesz użyć bulionu)
  • 2 łyżki prażonego na suchej patelni sezamu (dzięki prażeniu jest bardziej aromatyczny i chrupiący, ja użyłam białego i czarnego)
  • olej
  • łyżka masła
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w kostkę i szklę na niewielkiej ilości oleju, dodaję ryż i też czekam chwilę aż się zeszkli.
2. Jako pierwszą porcję płynu możesz dodać 100ml wina a po jego odparowaniu dodawać bulion, jeśli przygotowujesz risotto bez alkoholu od razu dodaj szklankę bulionu (u mnie to kostka rosołowa rozpuszczona w 500ml wody, wlewam połowę).
3. Po wchłonięciu pierwszej porcji wody dodaję drugą szklankę przygotowanego bulionu i szczyptę kurkumy, ale dosłownie szczyptę. Mieszam od czasu do czasu.
4. Na patelni na maśle podsmażam pokrojonego w półplasterki pora, papryczkę chilli, posiekany czosnek, po kilku minutach dodaję krewetki, całość podlewam sosem sojowym i doprawiam pieprzem.
5. Do risotto dodaję trzecią  prawdopodobnie ostatnią szklankę wody (lub bulionu) i zawartość patelni.
6. Kiedy płyn się wchłonie sprawdzam czy ryż jest ugotowany, jeśli nie, dodaję jeszcze odrobinę wody - ok. pół szklanki, jeśli ryż jest miękki, dodaję starty na drobnej tarce ser i podprażony sezam a w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, mieszam wszystko i zostawiam na dwie minuty pod przykryciem.



Smacznego!



Po prostu Risotto

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz