Pyszne jak chyba każde risotto, i proste w wykonaniu jak chyba każde, risotto z krewetkami i porem to pyszne połączenie i ślicznie wygląda na talerzu. Na temat risotto powiedziałam już tyle, że nie wiem co jeszcze mogłabym dodać poza tym, że polecam spróbowanie i tego.. Jest aromatyczne i pikantne na wiele sposobów bo i por, i cebula, i chilli, i czosnek to pikantne smaki. Dodaję risotto z krewetkami i porem do potraw jednogarnkowych bo koniec końców potrawa znajduje się w jednym garnku, jednak w przeciwieństwie do wszystkich innych dodanych do tej pory na bloga, tu część składników trzeba osobno podsmażyć. Podane składniki są na dwie porządne porcje (większe niż ta na zdjęciu).
czas przygotowania: 15-20min
koszt: ok 15zł
Składniki:
- 200g ryżu arborio (1 szklanka, ja używam ryżu do sushi)
- 200g krewetek (ok 20 krewetek black tiger)
- 1 por
- pół cebuli
- pół papryczki chilli
- 3 ząbki czosnku
- 40g sera dziugas
- 1 kostka rosołowa (możesz użyć bulionu)
- 2 łyżki prażonego na suchej patelni sezamu (dzięki prażeniu jest bardziej aromatyczny i chrupiący, ja użyłam białego i czarnego)
- olej
- łyżka masła
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w kostkę i szklę na niewielkiej ilości oleju, dodaję ryż i też czekam chwilę aż się zeszkli.
2. Jako pierwszą porcję płynu możesz dodać 100ml wina a po jego odparowaniu dodawać bulion, jeśli przygotowujesz risotto bez alkoholu od razu dodaj szklankę bulionu (u mnie to kostka rosołowa rozpuszczona w 500ml wody, wlewam połowę).
3. Po wchłonięciu pierwszej porcji wody dodaję drugą szklankę przygotowanego bulionu i szczyptę kurkumy, ale dosłownie szczyptę. Mieszam od czasu do czasu.
4. Na patelni na maśle podsmażam pokrojonego w półplasterki pora, papryczkę chilli, posiekany czosnek, po kilku minutach dodaję krewetki, całość podlewam sosem sojowym i doprawiam pieprzem.
5. Do risotto dodaję trzecią prawdopodobnie ostatnią szklankę wody (lub bulionu) i zawartość patelni.
6. Kiedy płyn się wchłonie sprawdzam czy ryż jest ugotowany, jeśli nie, dodaję jeszcze odrobinę wody - ok. pół szklanki, jeśli ryż jest miękki, dodaję starty na drobnej tarce ser i podprażony sezam a w razie potrzeby doprawiam solą i pieprzem, mieszam wszystko i zostawiam na dwie minuty pod przykryciem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz