18 stycznia 2013

Sałatka z buraków pieczonych

sałatka z buraków pieczonych

O ile w poprzedniej sałatce z buraczków były one wygotowane, miękkie i nasiąknięte smakami przypraw z barszczu, tutaj używam buraków pieczonych, żeby zachować w nich jak najwięcej słodkiego smaku, intensywnego koloru i jednak trochę twardości. Sos jest na bazie majonezu i jogurtu. Możesz zrobić wersję light z samym jogurtem, jeśli jednak nie masz oporu przed używaniem majonezu to polecam go użyć bo z nim sałatka jest smaczniejsza:)

czas przygotowania: pieczenie buraków niestety długo proces ok 1h a potem to już 20min
koszt: 1,5zł

Składniki:
  • 3-4 buraki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
1. Buraki w całości lub przekrojone na pół piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec je do miękkości - ok 1godzina.
2. Buraki obieram i kroje w kostkę
3. Ząbek czosnku przeciskam przez praskę, dodaję jogurt, majonez, sok z cytryny, sól i pieprz. Wszystko razem mieszam.



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz