12 stycznia 2013

Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami

Kolejna pieczarkowa propozycja. Mnie najbardziej kojarzą się z barszczem. Mogą być dobrą przystawką do innych zup. Nie będę się dużo rozwodzić nad nimi, krokiety z pieczarkami to naleśniki z pysznym pieczarkowym farszem w chrupiącej złocistej panierce (z tą złocistą panierką jest właściwie tak, że ja wolę takie bardziej wysmażone). Z podanych proporcji wychodzi 8 porządnie wypakowanych krokietów. Dodatek wody gazowanej powoduje, że ciasto jest bardziej puszyste i o ile można powiedzieć, że naleśniki są ciężkie to te wychodzą lekkie:) Cienkie i delikatne. Z podanych proporcji na farsz można zrobić więcej krokietów, ja jednak wolę takie treściwe w treść, czyli w tym wypadku w farsz.

czas przygotowania: Niestety trochę to trwa, najdłużej smażenie naleśników. Polecam działać na dwie patelnie. Przy jednej może to być nawet godzina. Niby prosta potrawa, ale jednak czasochłonna niestety..
koszt: ok 12zł

Składniki na ciasto:
  • 370ml (1,5 szklanki) mleka
  • 250ml (1 szklanka) wody gazowanej
  • 220g (2 szklanki) mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • sól
Składniki na farsz:
  • 800g pieczarek
  • średnia cebula
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz
Do panierowania:
  • jajko
  • bułka tarta 
  • sól, pieprz
  • olej

Przygotowanie:
1. Mieszam składniki na ciasto i smażę naleśniki. Patelnię przecieram natłuszczonym ręcznikiem papierowym żeby nie smażyć ich na zbyt dużej ilości tłuszczu.
2. Pora na farsz. Na patelni szklę drobno posiekaną cebulę, następnie dodaję drobno pokrojone pieczarki, sól, pieprz i posiekaną natkę pietruszki. Wszystko podsmażam na złocisty kolor.
3. Sposobów na zawijanie krokietów jest wiele i można poeksperymentować. Ja zawinęłam je tak jak to się chyba robi najczęściej, czyli na środek krokieta wykładam porcję farszu, zawijam lekko dół i boki po czym zwijam w rulonik.
4. Zawinięte krokiety obtaczam w jajku rozmieszanym z solą i pieprzem, a następnie w bułce tartej i smażę na rozgrzanym tłuszczu aż będą złocisto-brązowe.
5. Podałam je z barszczem zabielanym.



Smacznego!


2 komentarze:

  1. Uwielbiam krokiety, zwłaszcza z pieczarkami! Wyglądają obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. świetnie :) sezon na pieczarki w pełni! dzięki za udział w akcji Gotuj sezonowo! Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)

    OdpowiedzUsuń