czas przygotowania: 15min
czas chłodzenia: 30min
czas pieczenia: 40min
koszt: ok 7zł
Składniki:
- 250g mąki
- 130g masła (schłodzonego)
- 70g cukru
- 1 jajko
- 600g śliwek węgierek
- cynamon
Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto łączę i zagniatam na jednolitą masę.
2. Ciasto można rozwałkować ja po prostu wykładam je do formy (zabierając kawałek na kruszonkę) i wyciskam cienką warstwą na całej powierzchni i brzegach.
3. Formę z ciastem wkładam do lodówki na 30 min.
4. Do ciasta które zabrałam na kruszonkę dodaję jeszcze łyżkę cukru i cynamon, mieszam i również wkładam do lodówki.
5. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
6. Śliwki przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Wykładam nimi ciasto i posypuję kruszonką.
7. Wstawiam do piekarnika na dolną półkę na 30min, żeby spód dobrze się wypiekł. Po tym czasie przekładam całość na górną półkę na 10-15 min żeby kruszonka zarumieniła się.
8. Podaję posypaną cukrem pudrem. Pasuje też z lodami:)
8. Podaję posypaną cukrem pudrem. Pasuje też z lodami:)
Smacznego!
Pychotka :) Też lubię dużo, dużo owoców w ciastach :)
OdpowiedzUsuńRacja im więcej owoców, tym lepiej. Polecam moją kakaową tartę ze sliwkami agrestem i galaretką. http://nymuffin.blogspot.com/2013/07/gooseberry-plum-tart-tarta-ze-sliwkami.html
OdpowiedzUsuńjak zwykle nie mogłem się oderwać od ciasta a proporcje dokładne z przepisu
OdpowiedzUsuńczemu??
męskie ręce są nie stworzone do tego ?
Ciasto trzeba wyrobić bardzo szybko bo pod wpływem ciepła rąk masło zaczyna robić się miękkie i ciasto się klei. Można na początku wyrobić trochę nożem krojąc drobno i na koniec zagnieść krótko ręką. A od razu po wyrobieniu schłodzić w lodówce:)
Usuń