24 października 2012

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką
Lubię kiedy w cieście z owocami jest dużo owoców a mało ciasta. I tarta jest własnie takim ciastem. Cienki kruchy spód i warstwa owoców. Tarta ze śliwkami węgierkami i cynamonową "kruszonką" zrobioną z tego samego ciasta co spód, tyle, że z dodatkiem cynamonu. Nie będę się rozpisywać bo nie mam historii na ten temat a co to jest każdy wie i widzi:)

czas przygotowania: 15min
czas chłodzenia: 30min
czas pieczenia: 40min
koszt: ok 7zł

Składniki:
  • 250g mąki
  • 130g masła (schłodzonego)
  • 70g cukru
  • 1 jajko
  • 600g śliwek węgierek
  • cynamon

Tarta ze śliwkami i cynamonową kruszonką


Przygotowanie:
1. Składniki na ciasto łączę i zagniatam na jednolitą masę.
2. Ciasto można rozwałkować ja po prostu wykładam je do formy (zabierając kawałek na kruszonkę) i wyciskam cienką warstwą na całej powierzchni i brzegach.
3. Formę z ciastem wkładam do lodówki na 30 min.
4. Do ciasta które zabrałam na kruszonkę dodaję jeszcze łyżkę cukru i cynamon, mieszam i również wkładam do lodówki.
5. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
6. Śliwki przekrawam na pół i pozbawiam pestek. Wykładam nimi ciasto i posypuję kruszonką.
7. Wstawiam do piekarnika na dolną półkę na 30min, żeby spód dobrze się wypiekł. Po tym czasie przekładam całość na górną półkę na 10-15 min żeby kruszonka zarumieniła się.
8. Podaję posypaną cukrem pudrem. Pasuje też z lodami:)



Smacznego!

4 komentarze:

  1. Pychotka :) Też lubię dużo, dużo owoców w ciastach :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Racja im więcej owoców, tym lepiej. Polecam moją kakaową tartę ze sliwkami agrestem i galaretką. http://nymuffin.blogspot.com/2013/07/gooseberry-plum-tart-tarta-ze-sliwkami.html

    OdpowiedzUsuń
  3. jak zwykle nie mogłem się oderwać od ciasta a proporcje dokładne z przepisu
    czemu??
    męskie ręce są nie stworzone do tego ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto trzeba wyrobić bardzo szybko bo pod wpływem ciepła rąk masło zaczyna robić się miękkie i ciasto się klei. Można na początku wyrobić trochę nożem krojąc drobno i na koniec zagnieść krótko ręką. A od razu po wyrobieniu schłodzić w lodówce:)

      Usuń