24 października 2012

Makaron ryżowy z warzywami, chilli i imbirem oraz tofu curry

makaron ryżowy z warzywami, chilli i imbirem oraz tofu curry
Makaron ryżowy z warzywami, chilli i imbirem oraz tofu curry - nazwa długa a mogłaby być jeszcze dłuższa bo warzywa są z sosem sojowym i olejem sezamowym żeby podkręcić azjatycką nutę. Lubię kiedy opis potrawy jest na tyle dokładny, że po samym przeczytaniu go wiadomo czego się spodziewać i czy trafi w gusta. Mi to danie trafiło w gusta niesamowicie! Wiem kiedy coś mi nie wyjdzie, kiedy nie warto się nawet pochwalić na blogu ale kiedy coś mi smakuje również wiem. I powiem wam to było pyszne! Dlatego polecam jeśli znasz smaki i wiesz że jest szansa, że zasmakuje. A mogłabym to nazwać bliżej nieokreślonym "chińszczyzna"..

czas przygotowania: 20-30min
koszt 2 porcji: ok 6-7zł

Składniki:
  • 150-200g makaronu ryżowego
  • 1 marchewka
  • pół czerwonej cebuli
  • pół średniej cukinii
  • kilka różyczek brokułu (dziwnie brzmi ale odmianę słowa sprawdzałam)
  • 150g tofu
  • curry
  • kurkuma
  • 1cm (lub więcej) plaster świeżego imbiru
  • kawałek papryczki chilli
  • sos sojowy
  • olej sezamowy
  • olej do smażenia
  • świeży szczypiorek

Przygotowanie:
1. Tofu kroję w kostkę i wrzucam na patelnię z niewielką ilością oleju, doprawiam curry i małą ilością kurkumy żeby uzyskać ładny żółty kolor. Po podsmażeniu odkładam do miseczki.
2. Makaron ryżowy przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.
3. Brokuł dzielę na małe kawałki, cebulę kroję w piórka, marchewkę i cukinię w wąskie paski. Podsmażam je na patelni na małej ilości oleju.
4. Siekam kawałek chilli i imbir dodaję na patelnię i podlewam wszystko sosem sojowym.
5. Pod koniec smażenia dodaję olej sezamowy. Olej sezamowy ma bardzo intensywny smak dlatego dodaje się go w niewielkich ilościach. Poza tym nie wolno na nim smażyć dlatego dodaję go pod koniec smażenia.
6. Podaję ze świeżym szczypiorkiem.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz