czas przygotowania: 20-30min
koszt 2 porcji: ok 6-7zł
Składniki:
- 150-200g makaronu ryżowego
- 1 marchewka
- pół czerwonej cebuli
- pół średniej cukinii
- kilka różyczek brokułu (dziwnie brzmi ale odmianę słowa sprawdzałam)
- 150g tofu
- curry
- kurkuma
- 1cm (lub więcej) plaster świeżego imbiru
- kawałek papryczki chilli
- sos sojowy
- olej sezamowy
- olej do smażenia
- świeży szczypiorek
Przygotowanie:
1. Tofu kroję w kostkę i wrzucam na patelnię z niewielką ilością oleju, doprawiam curry i małą ilością kurkumy żeby uzyskać ładny żółty kolor. Po podsmażeniu odkładam do miseczki.
2. Makaron ryżowy przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.
3. Brokuł dzielę na małe kawałki, cebulę kroję w piórka, marchewkę i cukinię w wąskie paski. Podsmażam je na patelni na małej ilości oleju.
4. Siekam kawałek chilli i imbir dodaję na patelnię i podlewam wszystko sosem sojowym.
5. Pod koniec smażenia dodaję olej sezamowy. Olej sezamowy ma bardzo intensywny smak dlatego dodaje się go w niewielkich ilościach. Poza tym nie wolno na nim smażyć dlatego dodaję go pod koniec smażenia.
6. Podaję ze świeżym szczypiorkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz