czas przygotowania: ok 60min + pasteryzacja
koszt: 10zł (dwa litrowe słoiki przecieru) - wszystko zależy od ceny pomidorów za 1kg
Składniki:
- 2,5kg pomidorów
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Pomidory myję i przekrawam na ćwiartki, wrzucam do garnka zalewając niewielką ilością wody żeby nie przywierały do dna i gotuję do miękkości.
2. W trakcie gotowania mieszam i co jakiś czas odławiam skórki z pomidorów, bardziej z nudów, ale później łatwiej jest przecisnąć przecier - w sitku zostaje mniej resztek.
2. W trakcie gotowania mieszam i co jakiś czas odławiam skórki z pomidorów, bardziej z nudów, ale później łatwiej jest przecisnąć przecier - w sitku zostaje mniej resztek.
3. Kiedy pomidory się zagotują i lekko rozgotują najpierw tłuczkiem do ziemniaków ugniatam całość, żeby rozdrobnić nieco pomidory a następnie przeciskam do drugiego garnka przez sitko.
4. Doprawiam małą ilością soli i pieprzu i zagotowuję. Gotowy przecier pomidorowy pasteryzuję. Jak pasteryzować przetwory? <-sprawdź
Polecam!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz