Nie wiedziałam jak to opisać. Bo poza tym że to biała kiełbasa w piwie i z cebulką to sos jest z dodatkiem miodu i musztardy. Cebula jest skarmelizowana dlatego sos jest ciemny i lekko zagęszczony zasmażką. Ma słodkawy smak, da się też wyczuć smak piwa i musztardy.
czas przygotowania: 40min
koszt: ok 10zł
Składniki:
- 4 białe kiełbasy
- spora cebula czerwona
- 300ml jasnego piwa
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżeczki (jeśli używasz płynnego miodu to 3-4) miodu
- sól
- pieprz
- olej
- łyżeczka mąki
Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w piórka. Na niewielkiej ilości oleju w garnku podsmażam ją na małym ogniu. Nie warto się spieszyć jeśli się nie skarmelizuje sos nie ściemnieje i nie będzie miał odpowiedniego smaku.
2. Dodaję kiełbasy i podsmażam je lekko z obu stron.
3. Zalewam kiełbasy piwem, dodaję niewielka ilość soli (sos się zredukuje), pieprz, miód i musztardę. Zakrywam pokrywką i duszę 10 minut.
4. Przewracam kiełbasę na druga stronę bo nie była w całości zakryta piwem i dusze kolejne 15 minut pod przykryciem.
5. Wyjmuję kiełbasy. Łyżeczkę mąki mieszam z pół szklanki wody i dodaje do sosu. Mieszam aż zgęstnieje, wkładam kiełbasę z powrotem.
6. Podaję z pure ziemniaczanym lub z chlebem razowym.
Smacznego!
Smaczna, jedna porcja takich pyszności to stanowczo za mało:)
OdpowiedzUsuń