12 kwietnia 2013

Ślimaki z ciasta francuskiego z czekoladą

Ślimaki z ciasta francuskiego z czekoladą


Bardzo proste ciasteczka - ślimaki z ciasta francuskiego z czekoladą. To dobry pomysł na coś słodkiego i nie wymagającego długich przygotowań, ciasteczka do zrobienia których potrzebne jest tylko ciasto francuskie i krem czekoladowy do smarowania. Dodatkowo ładnie się prezentują, można podać je same albo z jakimś sosem do maczania np zwykłym jogurtem naturalnym wymieszanym z cukrem albo zmiksowanymi truskawkami czy innymi owocami. A na koniec ostrzegam, że te ciasteczka są małe i niepozorne ale to jednak ciasto francuskie, które jest bardzo tłuste i zjedzenie zbyt dużej ilości kończy sie bólem brzucha. Sprawdzone..

czas przygotowania: 15 minut
czas pieczenia: 20 minut
koszt: ok 4zł

Składniki:
  • gotowe ciasto francuskie
  • krem czekoladowy w słoiku

Przygotowanie:
1. Ciasto francuskie rozwijam, smaruję kremem do 3/4 wysokości i zwijam w rulon. Odwracam, smaruję pozostałą część czekoladą i zawijam.
2. Wkładam do zamrażarki na 10 minut żeby łatwiej się kroiło.
3. Kroję w plastry grubości 0,5-1cm, podczas krojenia mogą się trochę spłaszczyć ale w trakcie pieczenia nabiorą bardziej okrągłych kształtów.
4. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, piekę 20minut w temperaturze 220 stopni aż ślimaczki się zarumienią.
5. Podaję z jogurtem.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Pozytywnie czekoladowe zakręcenie:D

    OdpowiedzUsuń
  2. super, robiłam też z cukrem i cynamonem ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja robiłam z cynamonem i cukrem, są naprawdę dobre i szybkie w przygotowaniu. Na pewno spróbuję z czekoladą. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń