Niby prosta sprawa, ale nie raz już mi się w przeszłości zwarzyła. Bita śmietana z owocami może być podawana jako osobny deser, a może być dodatkiem do lodów, kawy, kakao, ciast, ciastek, galaretek, i masy innych deserów. Tak naprawdę jest dobra i solo i z każdą inna słodkością. Wiedząc jak ubić śmietanę grzechem jest kupowanie śmietan w sprayu lub proszku, które mają pełno dodatkowych składników. Ale jeśli nie wiesz jak zrobić bitą śmietanę i popełnisz kilka często popełnianych błędów (o co nie trudno jeśli wcześniej tego nie robiłeś), może się okazać że z deseru wyjdzie masło. Oto kilka wskazówek:
1. Należy używać słodkiej śmietanki 30-36%
2. Śmietana musi byś solidnie schłodzona(kilka godzin w lodówce, możesz też włożyć ją do zamrażarki na 1-2 godziny i co jakiś czas wstrząsnąć)
3. Możesz również schłodzić naczynie w którym będzie ubijana, wtedy nie będzie ryzyka, że śmietana się ogrzeje i zwarzy.
4. Śmietanę ubijaj na początku na szybkich obrotach a kiedy zacznie gęstnieć zwolnij. Stopień ubicia śmietany zależy też od jej napowietrzenia dlatego w trakcie ubijania mieszaj energicznie mikserem, zamiast trzymać go w jednym miejscu.
5. Jeśli chodzi o dodatek cukru można dodać go zarówno na początku ubijania jak i w trakcie. Jednak zbyt długie ubijanie też może zaszkodzić więc lepiej wcześniej niż później.
6. Pamiętaj, że śmietana zwiększy swoją objętość (ok 3-krotnie) i użyj odpowiednio większego naczynia.
7. Jeśli chcesz użyć śmietany do przekładania ciasta i przedłużyć jej trwałość możesz dodać do niej żelatyny. Na 250ml śmietanki przypada jedna płaska łyżeczka żelatyny. Żelatynę namocz w minimalnej ilości gorącej wody i dobrze rozmieszaj. Dodawaj do ubitej już śmietany.
Powodzenia!
Świetnie zostało to przedstawione jak to zrobić, super się komponuje moim zdaniem do gofrów i innych deserowatych. Także polecam ją samą z dodatkami owoców lub nawet samego soku - w smaku jest super. Ostatnio także kosztuje z rozpuszczoną czekoladą, w smaku absolutna rewelacja. Sama ją też robię tak http://www.open-youweb.com/jak-zrobic-bita-smietane/ w zasadzie nie ma chyba istotnych różnic. Dziękuję za ten i pozostałe przepisy.
OdpowiedzUsuń