czas przygotowania: 10min
czas pieczenia: 20-30min
koszt: ok 4zł
Składniki:
- 4 jabłka
- 8 kostek gorzkiej czekolady (jeśli nie lubisz użyj mlecznej)
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- łyżeczka masła
- cynamon
Przygotowanie:
1. Jabłka przekrawam na pół i wydrążam gniazda nasienne. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
2. Do każdej połówki wkładam przełamaną na pół kostkę czekolady, odrobinę cukru, masła i cynamonu. Układam je w naczyniu w którym będę je zapiekała.
3. Zakrywam jabłka folią aluminiową, żeby uniknąć przypalenia czekolady, wstawiam do piekarnika i piekę przez 20-30min (po 20min trzeba nakłuć jabłko wykałaczką i sprawdzić czy jest miękkie, ew. piec dalej).
4. Podaję z bitą śmietaną, posypane kakao i polane pysznym sosem który puściły jabłka podczas pieczenia.
Smacznego!
proste, tanie i pyszne zarazem:) genialne!
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńMniam pieczone jabłka są bardzo smaczne, a jeśli dodamy do tego jeszcze jakieś czekoladowe smaki to już w ogóle wyjdzie pyszność. Dlatego ja tak chętnie wykorzystuję przepisy na desery https://wkuchnizwedlem.wedel.pl gdzie staram się je wykonywać dość regularnie. Wszystko dlatego, że cała moja rodzina bardzo je lubi.
OdpowiedzUsuń