Długo się do nich zbierałam, książkę z której pochodzi przepis dostałam od babci dobrych kilka lat temu i zawsze intrygowały mnie kotlety z czerwonej fasoli ale ich czas nadszedł dopiero teraz.. Napisałam a la de volaille bo w środku schowane jest masło z czosnkiem i pietruszką.. Poza tym nie ma podobieństw. Kotlety są wegetariańskie, pyszne. Podałam je z naturalnym ryżem i surówką, z podanych proporcji wychodzą 3-4 kotlety z w zależności od wielkości. Przepis pochodzi z książeczki z serii "Z kuchennej półeczki" - Kuchnia wegetariańska, Jenny Stacey.
czas przygotowania: 25-30min
koszt: ok 6,5zł
Składniki:
- puszka czerwonej fasoli
- 50g bułki tartej + jeszcze trochę do panierowania
- 15g masła do masy + 60g do farszu
- 2 łodygi selera naciowego
- pół cebuli
- pół pora
- kilka gałązek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Na początku przygotowuję masło czosnkowe. Czosnek przeciskam przez praskę, mieszam z masłem, łyżką posiekanej natki pietruszki, solą i pieprzem. Można nadać mu jakiś konkretny kształt, żeby łatwiej było dzielić na porcje, i wkładam do lodówki.
2. Na patelni podsmażam drobno pokrojoną cebulę, pokrojonego w półplasterki pora i seler naciowy.
3. W misce rozdrabniam tłuczkiem odcedzoną i opłukaną fasolę i mieszam z 50g bułki tartej, zawartością patelni, pozostałą posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem.
4. Z masy lepię owalne kotlety, do każdego wkładam kawałek masła czosnkowego.
5. Obtaczam je w roztrzepanym jajku i panieruję w bułce tartej.
6. Smażę ze wszystkich stron na niewielkiej ilości oleju aż złapią złocisty kolor.
7. Podaję z naturalnym ryżem i surówką.
Smacznego!
Piękne, wyglądają bardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńBardzo mi sie podobaja! Robilam juz fasolowe burgery, teraz pora na kotlety :)
OdpowiedzUsuńNo właśnie, ja też tylko burgery wcześniej robiłam. Spróbuję na pewno Twojego przepisu! :)
OdpowiedzUsuńJa za to nie robiłam burgerów:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i smakowały nam :-) Fajna odmiana do kotlecików z mięska... z pewnością jeszcze nieraz je zrobię. Dziękuje za przepis
OdpowiedzUsuńSuper! Cieszę się ,że wyszły i smakowały. Pozdrawiam:)
Usuń