czas przygotowania: 30min
czas zapiekania: 40min
koszt całości(6 porcji): 8,5zł + albo mięso mielone 8zł albo
łosoś 16zł. Więc 16 lub 25zł
Składniki na 6 porcji:
- wielka cukinia – ta ważyła z 2-3kg i miała ok 50 cm długości, albo 3 mniejsze cukinie
- 3 woreczki ryżu
- 500g mięsa mielonego – użyłam mięsa z indyka, lub opcjonalnie filet z łososia
- opcjonalnie biała kapusta – użyłam bo miałam akórat kawałek w lodówce i/lub pieczarki
- cebula
- natka pietruszki lub koperek
- żółty ser
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- zioła prowansalskie
- przyprawa do kurczaka
akcesoria: Garnek na ryż, patelnia, coś do mieszania, deska
do krojenia, łyżka do wydrążenia cukinii, spora miska na farsz, rękaw do
pieczenia.
Wrzucam woreczki ryżu do osolonej wody i zabieram się za
kolejne czynności, siekam cebulę i szklę na małym ogniu, w między czasie siekam
kapustę którą róznież wrzucam na patelnię, lekko doprawiam solą i pieprzem, i
zalewam odrobiną wody żeby kapusta zmiękła (można też opcjonalnie dodać kilka pokrojonych pieczarek). Kiedy to nastąpi przekładam je do miski na farsz, a na tej samej patelni :
- Wariant 1: smażę mięso mielone, które doprawiam pieprzem, solą, papryką słodką, ziołami prowansalskimi i przyprawą do kurczaka. Kiedy mięso będzie gotowe również wrzucam je do miski na farsz, dodaję tam też ryż, dosypuję posiekaną pietruszkę i mieszam.
2. Wariant 2: smażę łososia pokrojonego na małe kawałki, doprawiam solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Usmażone przekładam do miski i dodaję ryż i posiekany koperek i mieszam.
Próbując doprawiam jeśli czegoś brakuje. Cukinię można
wydrążyć wcześniej albo później, możesz też poprosić kogoś żeby zrobił to za
Ciebie w czasie kiedy przygotowujesz farsz, to na pewno przyspieszy
przygotowania. Wydrążoną cukinię faszeruję i wkładam do rękawa do pieczenia który zawiązuję na obu końcach i
nakłuwam kilka razy widelcem. Wstawiam do piekarnika na 200 stopni na 40-50
minut po tym czasie sprawdzam czy cukinia zmiękła. Jeśli tak, pozostaje tylko
podanie na stół. W małej miseczce podaję starty żółty ser, można też podawać z sosem
pomidorowym.
Najlepiej smakuje w
dobrym towarzystwie :).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz