3 czerwca 2013

Kukurydziany groszek ptysiowy (bez glutenu)


Kukurydziany groszek ptysiowy (bez glutenu)



To zwykły groszek ptysiowy zrobiony z ciasta parzonego tyle, że na mące kukurydzianej zamiast pszennej. Dzięki temu mogą go jeść osoby na diecie bezglutenowej. Zrobiłam go kiedy odwiedził nas nasz bezglutenowy znajomy - Plash i podałam z kremową zupą ze szparagów zielonych. Wcześniej się tym nie interesowałam, ale może wy wiecie czy jest w sprzedaży groszek ptysiowy dla alergików? Podane proporcje starczają na ok 4 porcje.

czas przygotowania: 20min
czas pieczenia: ok 15min

Składniki:
  • 45g mąki kukurydzianej
  • 25g masła
  • 80ml wody
  • 1 jajko

Przygotowanie:
1. Masło i wodę rozpuszczam w garnku i doprowadzam do wrzenia.
2. Jak tylko zawrze, zdejmuję z ognia i dosypuję mąkę. Mieszam aż powstanie odklejająca się od garnka kluska.
3. Studzę lekko żeby masa nie była gorąca, dodaję jajko i miksuję na jednolitą masę.
4. Przekładam do rękawa z małą okrągłą tylką i wyciskam na blachę wyłożoną papierem porcje wielkości orzechów laskowych.
5. Piekę w 180 stopniach ok 15 minut.


Powodzenia!

1 komentarz:

  1. To że jest bez glutenu w ogóle nie ma znaczenia. Dla człowieka, który ma nietolerancję glutenu, szkodliwe są wszystkie zboża, a ściśle mówiąc trawy. Ze względu na reakcje krzyżowe szkodliwe są także marchew, jabłka i miód, o czym wiedzą alergolodzy. Kukurydza nie jest dobrym produktem dla człowieka ani dla zwierzęcia. Szczególnie współczesna w większości jest modyfikowana genetycznie chyba żeby kupować z certyfikatem "bez gmo". Ale kogo normalnego na to stać?

    OdpowiedzUsuń