Jak jest na coś sezon to nie ma co wybrzydzać a korzystać ile wlezie. Szparagi kupuję a potem wymyślam do czego można ich użyć. Tym razem na celowniku zupa krem ze szparagów zielonych. Podałam ją z groszkiem ptysiowym zrobionym na mące kukurydzianej. Osobiście lubię zupy kremy tylko z dodatkami, czyli coś tam musi pływać w środku do pogryzienia i chrupania, poza groszkiem dałam podgotowane końcówki szparagów.
czas przygotowania: 20min
koszt: ok 15zł
Składniki:
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 4 małe lub 3 średnie ziemniaki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- gałka muszkatołowa (najlepiej świeżo starta)
- wywar/bulion/woda+kostki rosołowe - wg upodobań - ok 1-1,5l (zawsze lepiej na początku wlać mniej i ewentualnie dodać po zmiksowaniu zupy, żeby ją rozrzedzić)
- sól
- pieprz
- olej
Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w kostkę (wielkość nie ma znaczenia bo zupa będzie miksowana blenderem) i szklę na małej ilości oleju w garnku. Dodaję zgniecione ząbki czosnku.
2. Ziemniaki obieram, kroję w kostkę i dodaję do garnka. Zalewam bulionem i gotuję do miękkości.
3. Szparagi myję, odłamuję końcówki, ewentualnie można na dolnych końcach szparagi obrać. Odkrawam główki i odkładam na bok, resztę kroję na kilku centymetrowe kawałki i wrzucam do garnka kiedy ziemniaki będą miękkie. Gotuję 5-8minut.
4. Główki szparagów zalewam wrzątkiem żeby zmiękły, zostawiam tam na 2-3minuty i odcedzam.
5. Zupę kiedy ziemniaki i szparagi będą miękkie miksuję blenderem, doprawiam solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
6. Podaję z główkami szparagów, kukurydzianym groszkiem ptysiowym i słodką śmietanką 12%.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz