27 maja 2013

Kasza jaglana z botwinką i serem feta

Kasza jaglana z botwinką i serem feta


Kasza jaglana z botwinką i serem feta zainspirowana była risotto. Bo tym miała być najpierw. Potem okazało się, że będziemy mieli gościa na obiedzie i nie mam dość ryżu więc wzięłam kaszę jaglaną. Potem okazało się, że nie mam wina, i że wolę użyć innego gatunku sera niż parmezan a feta fajnie się komponuje z botwinką. Więc proponuję pyszne sezonowe danie jednogarnkowe. Wiem, że z botwinką równie dobrze komponuje się ser kozi więc możesz użyć go zamiast fety jeśli masz ochotę, a kiedy nie ma sezonu na botwinkę możesz użyć samych buraków, to nie to samo, ale też dobre. Ilość składników na 4 porcje.

czas przygotowania: ok 30min
koszt: ok 6zł

Składniki:
  • 250g kaszy jaglanej
  • 1 pęczek botwinki - użyłam 4 buraczków wielkości limonki i połowę liści
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • bulion, wywar lub woda+1 kostka rosołowa - ok 1-1,5 litra
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka masła

Przygotowanie:
1. Cebulę kroję w drobną kostkę i podsmażam w garnku na małej ilości oleju rzepakowego.
2. Dodaję posiekane drobno buraczki, łyżkę octu i łyżeczkę suszonego tymianku (jeśli używasz świeżego dodaj go dopiero z natką pietruszki). Mieszam przez 2 minuty na małym ogniu.
3. Dodaję kaszę jaglaną, mieszam i zalewam pierwszą szklanką bulionu, po jej wchłonięciu dolewam kolejną. Kiedy kasza wchłonie 4 szklanki sprawdzam czy jest miękka. Moja jest prawie ok dlatego dolewam ostatnią szklankę bulionu i dodaję pokrojone drobno liście i łodyżki botwinki, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, pieprz i doprawiam do smaku solą.
4. Kiedy prawie cały płyn jest wchłonięty dodaję łyżeczkę masła, wyłączam gaz i zakrywam pokrywką na 5 minut.
5. Podaję w pokrojonym w kostkę serem feta i mizerią.



Smacznego!

3 komentarze:

  1. Akurat kupiłam ser fetę w Lidlu i chyba zrobię ta pyszną sałatkę,wygląda pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe, a do tego ma piękny kolor!

    OdpowiedzUsuń