Pierwsza propozycja w tym stylu to krewetki z mango - słodko ostre, teraz krewetki z awokado nie wiem jak je określić ale też mają bardzo charakterystyczny smak. Podobnie jak w tamtym przepisie jest chilli, imbir i czosnek - zamiast pieprzu, a do tego cebula, natka pietruszki i sos sojowy - zamiast soli. Ryż rozweseliłam szczyptą kurkumy i gotowe. Podobnie jak tamto danie i to jest szybkie w przygotowaniu i raczej nie codzienne.
czas przygotowania: 20min
koszt (porcja dla dwóch osób): ok 14zł
Składniki:
- 20 krewetek (ok 200-250g) black tiger
- 1 awokado
- 1/2 małej/średniej cebuli
- 2 ząbki czosnki
- 1/2 papryczki chilli
- plasterek imbiru - 1cm
- sos sojowy
- kilka gałązek natki pietruszki
- olej
- 200g ryżu (2 woreczki)
- większa szczypta kukrumy
Przygotowanie:
1. Do gotującej się lekko osolonej wody wrzucam ryż i kurkumę która nada mu żółty kolor.
2. Cebulę kroję w drobna kostkę i szklę na patelni z niewielką ilością oleju.
3. Czosnek, chilli i imbir siekam drobno i dodaję na patelnię kiedy cebula się zeszkli, kiedy zaczynam czuć aromat przypraw dorzucam krewetki i lekko wszystko podsmażam.
4. Na koniec podlewam sosem sojowym, dodaję posiekaną natkę pietruszki i pokrojone w kostkę awokado, wyłączam ogień, mieszam i zostawiam na chwilę.
5. Krewetki z awokado podaję z ugotowanym ryżem.
Wspaniale afrodyzjakowe ;) dania! W sam raz na Walentynki! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziekuje za udzial w akcji! I do zobaczenia juz za rok! ;)
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl