Ostatnio zakrólowały u mnie krewetki i dania z nimi. Pierwsze połączenie to krewetki z mango, z dodatkiem chilli, limonki, imbiru, czosnku i kolendry, czyli na słodko-ostro. Posypane sezamem, który nie tylko ładnie wygląda ale i smakuje. Przybranie z awokado to też nie przypadek, dobrze komponuje się z pozostałymi smaczkami. Takie danie kojarzy mi się trochę odświętnie, na jakąś specjalną okazję.. Ale przecież specjalna okazja może być zawsze wtedy kiedy sami o tym zadecydujemy. Danie jest bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu.
czas przygotowania: 20min
koszt (dla dwóch osób): ok 17zł
Składniki:
- 20 krewetek (ok 200-250g) black tiger z ogonkami (mogą być bez, ale ogonki ładnie wyglądają)
- 1 mango
- 1 papryczka chilli
- 1 awokado
- kawałek imbiru (taki wielkości mniej więcej 2x2cm)
- 4 cienkie plasterki limonki
- kolendra (najlepiej świeża ale może być też suszona)
- ząbek czosnku
- 2 łyżki sezamu
- 200g ryżu (2 woreczki)
- sól
- 2 łyżki oleju
Przygotowanie:
1. W pierwszej kolejności nastawiam do gotowania ryż, wrzucam torebki do gotującej się lekko osolonej wody, bo będzie się gotował najdłużej.
2. Czosnek, chilli i imbir siekam drobno i podsmażam chwilę na patelni, dodaję też plasterki limonki, całe ze skórką. Nie podsmażam zbyt długo. Wystarczy tyle, żeby zacząć czuć zapach przypraw.
3. Na patelnię dorzucam krewetki i mango, doprawiam solą i kolendrą. Podsmażam do momentu aż krewetki zaróżowią się i zwiną a mango lekko zmięknie, ok 3-4 min. Skórki z limonki można usunąć.
4. Podaję z ugotowanym ryżem, pokrojonym w plastry awokado, posypuję uprażonym na suchej patelni sezamem.
Krewetki i mango, a w dodatku jeszcze papryczka chili. To musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńWygląda super, krewetki są pyszne w każdej formie.
OdpowiedzUsuń