30 marca 2013

Wielkanocna pascha czekoladowo-kawowa

Wielkanocna pascha czekoladowo-kawowa


Pora na typowo Wielkanocny deser, którego nie wyobrażam sobie w innym momencie w roku chociaż pascha to właściwie taki sernik na zimno. Podstawa składa się z twarogu, masła, cukru i żółtek ugotowanych na twardo. Podaje się schłodzony, masło utwardza paschę, która potem rozpuszcza się w ustach. W tym roku przygotowywałam jej całkiem sporo ponad 3kg, dlatego zrobiłam masę w trzech wariantach, zwykłą z bakaliami, czekoladową i kawową, i zrobiłam trzy: paschę czekoladowo-kawową, kawowo-bakaliową i potrójną ze wszystkich smaków masy twarogowej. Podaję proporcje na ok 1kg deser czekoladowo-kawowy. Ale możesz użyć dowolnych dodatków, orzechów, rodzynków lub innych suszonych owoców, skórki startej z cytryny lub pomarańczy.

czas przygotowania: 30min
czas chłodzenia: kilka godzin/cała noc
koszt: ok 12zł

Składniki:
  • 500g twarogu (w kostce, nie z wiaderka)
  • 200g masła
  • 150g cukru pudru
  • 4 ugotowane na twardo żółtka
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczone w minimalnej ilości wody
  • 30g gorzkiej czekolady
  • kopiasta łyżeczka naturalnego kakao
  • gaza niejałowa
Wielkanocna pascha czekoladowo-kawowa


Przygotowanie:
1. Masło miksuję z cukrem.
2. Twaróg i żółtka mielę maszynką do mięsa dwa razy. Mieszam obie masy mikserem.
3. Dzielę masę na pół, do jednej części dodaję rozpuszczoną kawę, do drugiej czekoladę i kakao.
4. Naczynie, w którym będzie pascha wykładam niejałową gazą i wykładam jedną masę, a na nią drugą.
5. Całość zawijam wystającą gazą, dociążam talerzykiem i wstawiam do lodówki na kilka godzin.



Smacznego!

2 komentarze: