3 sierpnia 2012

Muffinki czekoladowe ze śliwkami i malinami feat. Raw Bgirls

babeczki muffinki czekoladowe ze sliwkami i malinami
Zarówno ja jak i dziewczyny z mojej ekipy jesteśmy wielbicielkami babeczek. Tym razem upiekłyśmy muffinki czekoladowe z owocami sezonowymi czyli malinami i śliwkami. Połączenie czekoladowego ciasta i kwaskowatych owoców sprawia że muffiny będą zarazem słodkie i kwaśne co bardzo nam zasmakowało. Co ważne chociaż bardzo trudno wytrzymać kiedy nasze świeże babeczki pachną tak intensywnie - warto poczekać aż choć trochę ostygną - w przeciwnym razie grozi nam ból brzucha. Sprawdzone na nas samych i to nie raz niestety!
Ilości składników do ciasta tym razem podaję w szklankach bo sama używam takiej metody, korzystam ze szklanki po nutelli o pojemności 200ml. Używając tego przepisu pieczemy 18 babeczek.

czas przygotowania: 15 minut
czas pieczenia: 15 minut
koszt całej porcji(18 babeczek):  ok12 zł

Składniki:

  • dwie szklanki mąki
  • łyżka proszku do pieczenia
  • pół szklanki cukru
  • kilka łyżek kakao
  • szklanka mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • jajko
  • ok 8 śliwek
  • 300-400g malin
  • łyżka masła
  • ok 2-3 łyżki cukru do podsmażenia śliwek

Przygotowanie:
Zasada przy pieczeniu babeczek jest taka: mieszamy suche składniki z suchymi, mokre z mokrymi, mieszamy wszystko razem i dodajemy dodatki.
1. Na początek nastawiam piekarnik na 200C żeby nagrzał się zanim muffiny będą gotowe do pieczenia.
2. Wyciągam pestki ze śliwek, kroję na kawałki i podsmażam z cukrem na patelni na łyżce masła, smażę kilka minut aż rozpuści się cukier a śliwki lekko zmiękną i zostawiam do przestudzenia.
3. Przesiewam mąkę, proszek do pieczenia i kakao przez sitko dodaję cukier i mieszam.
4. W osobnym naczyniu blenderem mieszam mleko, olej i jajko.
5. Mieszam ze sobą suche i mokre składniki, następnie dodaję śliwki i maliny.
6. Napełniam foremki do ok 3/4 wysokości.
7. Wstawiam do piekarnika na 15 minut po tym czasie nakłuwam babeczkę wykałaczką albo patyczkiem do szaszłyków jeśli po wyciągnięciu jest suchy oznacza to, że babeczki są gotowe. Można podawać je przyprószone cukrem pudrem i udekorowane świeżymi malinami i listkami mięty.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz