czas przygotowania: 15min
koszt jednej porcji: ok7 zł
Składniki dla jednej osoby:
- makaron 100-120g
- kurki 100-120g
- 1/4 sera camembert
- pół średniej cebuli
- ząbek czosnku
- 3 łyżki śmietany 18% może być inne stężenie ważne żeby była to słodka śmietanka z kartonika
- 2 łyżki płatków migdałowych
- kilka gałązek natki pietruszki
- łyżka masła
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Gotuję makaron w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju, porady dotyczące gotowania makaronu znajdziesz tutaj.
2. Na patelni prażę płatki migdałów aż staną się lekko złociste i przesypuje do miseczki.
3. Na łyżce masła, na małym ogniu powoli i cierpliwie szklę drobno pokrojoną cebulę, gdy się zeszkli dodaję czosnek a po chwili umyte, osuszone i pokrojone kurki. Grzybów nie trzeba kroić ja jednak wolę drobniejsze kawałki dlatego na desce siekam je kilka razy nożem.
4. Kiedy grzyby zmniejszą swoja objętość i zmiękną dolewam śmietankę, dodaję rozdrobniony na kilka kawałków ser pleśniowy, dosypuję sól i pieprz i mieszam aż składniki dobrze się połączą a ser roztopi.
5. Następnie dodaję posiekaną drobno natkę pietruszki i płatki migdałów mieszam i sos jest gotowy.
6. Nakładam na odcedzony już makaron i dekoruję listkiem pietruszki i płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz