3 sierpnia 2012

Surówka wiosenna z sosem miodowo-musztardowo-cytrynowym

surowka wiosenna z sosem miodowo musztardowo cytrynowym
Po raz pierwszy zrobiłam tą surówkę około rok temu i  od tamtej pory często do niej powracam,zasmakowała nie tylko mi, ale też wszystkim osobom które ją próbowały, nazywam ją wiosenną bo to pierwsze skojarzenie jakie przychodzi mi do głowy kiedy o niej pomyślę. Ta surówka jest bardzo dobra jako dodatek do dania głównego lub jako osobne danie, jeśli jem ją oddzielnie czasem dosypuję pół woreczka ugotowanej kaszy gryczanej aby była bardziej sycąca.

czas przygotowania: ok 15 min
koszt jednej porcji: ok 3 zł


Składniki dla dwóch osób:
  • kilka liści sałaty karbowanej
  • 50g świeżego szpinaku - w przypadku jego braku może być większa ilość sałaty
  • 1/4 kalafiora
  • 1 pomidor
  • 1/2 ogórka
  • 1 awokado
  • ok 3 łyżki słonecznika łuskanego

Składniki na sos:
  • sok z 1/2 cytryny
  • łyżka miodu
  • łyżka musztardy

Przygotowanie:
1. Sałatę i szpinak po umyciu rwę na kawałki.
2. Pomidora, ogórka i awokado kroję w kostkę, kalafior dzielę na drobne kawałki i dosypuję słonecznik.
3. Robię sos mieszając sok z cytryny, musztardę i miód, kosztuję i próbuję uzyskać odpowiedni smak dodając ten ze składników który wydaje mi się za mało wyczuwalny - o ile jest w ogóle taka potrzeba.
4. Mieszam surówkę z sosem tuż przed podaniem, jeśli przygotowuję danie wcześniej, przechowuję je w lodówce oddzielnie.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz