28 lipca 2012

Makaron z sosem szpinakowo-serowym feat.Emilka

makaron z sosem szpinakowo serowymTym wpisem rozpoczynam nową serię - Goście w Kuchni.
Emilka jest moją przyjaciółką i to ona podsunęła pomysł na wczorajszy obiad. Podaję proporcje, których użyłyśmy na nas dwie chociaż ilość sosu jaką otrzymałyśmy z powodzeniem można było podzielić na 3 osoby.
Składniki:
  • makaron - jak ostatnio ile kto lubi zjeść
  • opakowanie 450g mrożonego szpinaku
  • ser gorgonzola - 100g
  • serek topiony naturalny - 25g
  • śmietana 12% - małe opakowanie
  • 2 ząbki czosnku - dla wielbicieli - może być więcej
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • sól
  • olej 

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy (używam liczby mnogiej celowo - byłyśmy we dwie) w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Poradę dotyczącą gotowania makaronu znajdziesz tutaj.
2. Teraz nastąpi podział obowiązków wygodny jeśli również gotujecie we dwójkę. Jeśli tak nie jest wykonuj czynności na zmianę. W czasie kiedy ja rozmrażam na patelni szpinak, Emilka rozpuszcza w małym garnku ser gorgonzola i serek topiony w śmietanie, ja dodaję do szpinaku pieprz, sól, gałkę muszkatołową i posiekany drobno czosnek.
3. Zanim wymieszamy oba składniki przestudzamy lekko szpinak żeby sos serowo-śmietanowy się nie ściął, dopiero po wymieszaniu a tuż przed nałożeniem na talerz podgrzewamy go równocześnie próbując czy jest odpowiednio doprawiony.
4. W między czasie odcedzamy makaron i nakładamy na talerze najpierw makaron, potem sos:)



Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz