18 października 2012

Risotto z grzybami

risotto z grzybami
Bardzo jesienne danie jeśli można tak powiedzieć. W wielu krajach grzyby nie są tak popularne jak w Polsce, lub są trudno dostępne, dlatego cieszmy się tym co mamy, tym bardziej, że jest to dobro sezonowe:)
Najlepiej jest użyć typowego ryżu do risotto (np arborio), nie polecam zwykłego bo nigdy nie da odpowiedniej konsystencji, można natomiast użyć ryżu do sushi i tak też zrobiłam mając jego zapas. Ryż do sushi jest podobny, ma okrągłe ziarenka i po ugotowaniu również się klei. I jeszcze jedna zaleta risotto z grzybami to, że jest to potrawa jednogarnkowa, czyli mniej naczyń do mycia:)
czas przygotowania: 20-30min
koszt (4-5 porcji): ok 18zł

Składniki:
  • 2 szklanki ryżu
  • 1 średnia cebula
  • 400-500g świeżych grzybów
  • 50g sera dziugas lub innego twardego, aromatycznego sera
  • 100ml mleka
  • 100ml wina (opcjonalnie)
  • wywar (mogą być kostki rosołowe rozpuszczone w wodzie)
  • sól, pieprz
  • łyżka masła
  • olej
  • trawa cytrynowa proszkowana
Przygotowanie:
1. Do garnka na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone grzyby i podsmażam.
2. Dodaję ryż i mieszając czekam aż ziarenka staną się przezroczyste.
3. Jeśli chcesz użyć wino to nim zalej ryż w pierwszej kolejności, kiedy odparuje wlej porcję wywaru (ok 200ml).
4. W następnym kroku wlewam mleko a po jego wsiąknięciu w ryż kolejną porcję wywaru, doprawiam pieprzem i trawą cytrynową. 
5. Kolejne porcje wywaru dolewam dopiero po wsiąknięciu poprzednich, aż do momentu kiedy po spróbowaniu stwierdzę, że ryż jest prawie gotowy.
6. Z ostatnią porcją wywaru dodaję starty na drobnej tarce ser i łyżkę masła.
7. Risotto z grzybami podaję z siekaną natką pietruszki i płatkami migdałów.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz