Najlepiej jest użyć typowego ryżu do risotto (np arborio), nie polecam zwykłego bo nigdy nie da odpowiedniej konsystencji, można natomiast użyć ryżu do sushi i tak też zrobiłam mając jego zapas. Ryż do sushi jest podobny, ma okrągłe ziarenka i po ugotowaniu również się klei. I jeszcze jedna zaleta risotto z grzybami to, że jest to potrawa jednogarnkowa, czyli mniej naczyń do mycia:)
czas przygotowania: 20-30min
koszt (4-5 porcji): ok 18zł
Składniki:
- 2 szklanki ryżu
- 1 średnia cebula
- 400-500g świeżych grzybów
- 50g sera dziugas lub innego twardego, aromatycznego sera
- 100ml mleka
- 100ml wina (opcjonalnie)
- wywar (mogą być kostki rosołowe rozpuszczone w wodzie)
- sól, pieprz
- łyżka masła
- olej
- trawa cytrynowa proszkowana
Przygotowanie:
1. Do garnka na rozgrzany olej wrzucam pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojone grzyby i podsmażam.
2. Dodaję ryż i mieszając czekam aż ziarenka staną się przezroczyste.
3. Jeśli chcesz użyć wino to nim zalej ryż w pierwszej kolejności, kiedy odparuje wlej porcję wywaru (ok 200ml).
4. W następnym kroku wlewam mleko a po jego wsiąknięciu w ryż kolejną porcję wywaru, doprawiam pieprzem i trawą cytrynową.
5. Kolejne porcje wywaru dolewam dopiero po wsiąknięciu poprzednich, aż do momentu kiedy po spróbowaniu stwierdzę, że ryż jest prawie gotowy.
6. Z ostatnią porcją wywaru dodaję starty na drobnej tarce ser i łyżkę masła.
7. Risotto z grzybami podaję z siekaną natką pietruszki i płatkami migdałów.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz