15 października 2012

Zupa z awokado, pora, kukurydzy i pomidora z limonką i chilli

zupa z awokado i warzyw z chilli i limonkaPyszna i pożywna zupa z awokado. Zanim przejdę do zawartości kilka słów o awokado bo zasługuje na uwagę. Największą jego zaletą jest zawartość tłuszczu (min.15%), a dokładniej nienasyconych kwasów tłuszczowych (głównie jednonienasyconych), sporą ilość witamin z grupy B, A, E(przeciwutleniacz - czyli działa przeciwstarzeniowo), kwasu foliowego, magnezu, wapnia, fosforu, potasu(regulacja ciśnienia). Obniża poziom cholesterolu (kwasy tłuszczowe), przez co przeciwdziała miażdżycy, ma bardzo dobry wpływ na wzrok(zawartość luteiny). Może być używane jako zamiennik tłuszczu na kanapkach, do sałatek, sushi lub zagęszczania zup. Dojrzałe awokado powinno mieć błyszczącą skórkę i być dość miękkie. Twarde awokado jest niedojrzałe i ma mydlany smak, należy wtedy poczekać kilka dni aż dojrzeje.
Awokado powoduje, że zupa jest bardzo kremowa bez dodatku mąki, por nadaje trochę pikantności i również podtrzymuje zielony kolor, kukurydza odrobinę słodyczy, pomidor i sok z limonki kwaskowatości które bardzo zmieniają smak zupy i nadają jej charakteru. To samo zadanie należy też do przypraw chilli, kardamonu, imbiru i gałki muszkatołowej. Słupki migdałów nadają zupie tekstury i chrupkości. Dodatkowo zupa z awokado jest bardzo szybka do zrobienia. Z podanych składników otrzymujemy 3-4 porcje zupy. Polecam!

czas przygotowania: 20min
koszt: ok 11zł

Składniki:
  • 1 awokado
  • 1 por
  • 1 średni pomidor
  • 50-80 g kukurydzy (nadaje zupie słodkawy smak więc wg uznania więcej lub mniej.. A może jeszcze więcej?)
  • pół średniej cebuli
  • 100ml mleka
  • sok z pół limonki
  • słupki migdałów (mogą być też płatki lub posiekane migdały)
  • świeża papryczka chilli (oczywiście nie całaJ)
  • 2 ząbki czosnku
  • po szczypcie imbiru, kardamonu i gałki muszkatołowej
  • łyżka oleju
  • 1 kostka rosołowa
Przygotowanie:
1. Pora kroję w cienkie plastry, a obranego pomidora (nie wiesz jak łatwo obrać pomidora?) i cebulę w kostkę, siekam drobno czosnek i odrobinę chilli.
2. Pora, pomidora, kukurydzę, czosnek, cebulę i chilli wrzucam do garnka z rozgrzaną łyżką oleju i chwilę podsmażam.
3. Awokado obieram i wrzucam do miski, wrzucam tam również część warzyw z garnka i mleko. Całość miksuję na gładką masę, po czym przekładam z powrotem do garnka.
4. Dolewam ok 500-600ml gorącej wody, wrzucam kostkę rosołową i mieszam.
5. Dodaję przyprawy: kardamon, imbir i gałkę muszkatołową oraz sok z limonki ponownie mieszam, próbuję i doprawiam w razie potrzeby.
6. Podaję ozdobione plasterkami awokado i pora, odrobiną chilli i słupkami migdałów. Do zupy z awokado pasują również grzanki. A z porem radzę ostrożnie, nie wzięłam pod uwagę ostrego smaku surowego pora i część musiałam później odłowić:).



Smacznego!

3 komentarze:

  1. wyglada apetycznie .... i tak zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zrobila bym gdybym miala blender :(

    OdpowiedzUsuń
  3. fajny kolor kojarzy mi się z zupą z groszku zielonego.

    OdpowiedzUsuń