15 października 2012

Roladki schabowe z masłem rozmarynowo-czosnkowym i żółtym serem w sezamie

roladki schabowe z masłem rozmarynowo-czosnkowym w sezamie
Schab trochę mniej tradycyjnie, powiedziałabym „zamiast tradycyjnego, który był ostatnio” ale ostatnio nie było tradycyjnego schabowego, nie wiem czy w ogóle był. Taki trochę schabowy a la de volaille. Roladka nadziana masłem utartym z czosnkiem rozmarynem i solą, z dodatkiem żółtego sera i opanierowana w sezamie. Podana najlepiej z warzywami ale może być też z ryżem czy ziemniakami.

czas przygotowania: 30min
koszt 4 roladek: ok 7zł

Składniki:
  • 4 kotlety schabowe 
  • 2 łyżki masła 
  • suszony lub jeszcze lepiej świeży rozmaryn 
  • ząbek czosnku 
  • 1-2 plastry sera żółtego 
  • mąka 
  • 1 jajko 
  • sezam biały 
  • sól, pieprz 
  • olej 

akcesoria: talerze na mąkę, jajko i sezam do panierowania, patelnia, deska do krojenia, tłuczek do mięsa, wykałaczki

Przygotowanie:
1. Kotlety rozbijam tłuczkiem żeby miały większą powierzchnię.
2. Masło ucieram z drobno posiekanym czosnkiem, rozmarynem, solą i pieprzem.
3. Na każdego kotleta układam ¼ masła, kawałek sera żółtego i zawijam w roladkę w razie czego spinam wykałaczką po bokach żeby po roztopieniu nie wypłynął z nich tłuszcz i ser.
4. Każdą roladkę obtaczam najpierw w mące, następnie w jajku rozbełtanym z solą i pieprzem i na końcu w sezamie.
5. Kładę na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju i obsmażam na złocisty kolor.
6. Kiedy roladki schabowe są zarumienione ze wszystkich stron zakrywam je na 2-3 minuty pokrywką, żeby mieć pewność, że mięso nie jest surowe w środku.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz