26 maja 2013

Muffiny z rabarbarem i kruszonką

muffiny z rabarbarem i kruszonką


Uwielbiam rabarbar. Rok temu kiedy był na niego sezon ten blog jeszcze nie istniał, ale tym wpisem otwieram sezon na rabarbar na Poszukiwaniach Smaku. Muffiny z rabarbarem i kruszonką ! Z tego przepisu wyszło 16 muffin. Zaskoczył mnie trochę czas ich pieczenia - piekły się 50 minut a przeważnie muffiny są gotowe w 25-30. Wiadomo też, że każdy ma inny piekarnik więc trzeba być czujnym, najlepiej sprawdź patyczkiem po 35-40minutach.

czas przygotowania: 15-20min
czas pieczenia: 45-50min
koszt: ok 4-5zł

muffiny z rabarbarem i kruszonką


Składniki:
  • 250-300g rabarbaru
  • 2 szklanki mąki pszennej (280g)
  • 1 łyżka proszku do pieczenia - płaska
  • 2/3 szklanki cukru (140g) - ja użyłam cukru trzcinowego Demerara
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki oleju (140ml)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka mleka (250ml)
Składniki na kruszonkę:
  • 40g masła (z lodówki)
  • 40g cukru
  • 60g mąki pszennej
muffiny z rabarbarem i kruszonką


Przygotowanie:
1. Rabarbar kroję na kawałki i zasypuję dwiema łyżkami cukru (z tego już odmierzonego do ciasta), mieszam i odstawiam na bok.
2. Przygotowuję kruszonkę zagniatając krótko wszystkie składniki. Formuje kulę i wkładam do lodówki.
3. Mieszam składniki suche czyli mąkę, proszek do pieczenia i cukier.
4. W osobnym naczyniu mieszam składniki mokre czyli mleko, jajka, olej i ekstrakt z wanilii. Można to zrobić mikserem ale jeśli nie masz, poradzisz sobie też trzepaczką, a nawet widelcem.
5. Łączę obie masy łyżką, nie miksuję, chodzi tylko po połączenie obu mas.
6. Piekarnik nastawiam na 180 stopni.
7. Ciasto rozlewam do foremek silikonowych do 3/4 wysokości, na wierzch każdej kładę kawałki rabarbaru, i kruszonkę (rwę ją palcami, możesz też użyć tarki o grubych oczkach).
8. Piekę przez 50 minut.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz