2 września 2013

Beszamel z serem czyli sos mornay

beszamel z serem czyli sos mornay


Gdzieś w między czasie dowiedziałam się że sos który zrobiłam ma konkretną nazwę. Najpierw gdzieś na początku mojej kulinarnej przygody poznałam beszamel. Sos który zrobiłam był dla mnie sosem beszamelowym z serem, a potem okazało się że taki własnie beszamel z serem to sos mornay. Przeważnie robi się go jeszcze ze śmietaną, można też dodać żółtko, jednak ja dowiedziałam się tego po zrobieniu sosu, moim celem było po prostu zrobienie sosu serowego. Podałam go do grillowanych szparagów.
czas przygotowania: 5min
koszt: ok 1,5zł

Składniki:
  • 25g masła
  • 15g mąki
  • 250ml mleka
  • 10g twardego sera dojrzewającego  ja używam dziugas litewski
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • szczypta kurkumy
  • sól
  • pieprz 

beszamel z serem czyli sos mornay i grillowane szparagi


Przygotowanie:
1. Robię zasmażkę – na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i chwilę mieszam na małym ogniu
2. Dodaję mleko, kurkumę, sól i pieprz i mieszam aż sos zgęstnieje
3. Na końcu dodaję starty drobno ser i mieszam aż się rozpuści
4. Podałam z grillowanymi szparagami.




Smacznego!

2 komentarze:

  1. czy nie ma błędu w kalkulacji kosztu? 1,5 zł chyba 15

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wg cen jakie ja płacę za składniki to dokładnie :
      25g masła - 0,45zł;
      15g mąki - 0,03zł;
      250ml mleka - 0,6zł;
      10g sera dziugas - 0,6zł
      plus przyprawy - to ok 1,7... Tak zaokrągliłam do 1,5...

      Usuń