6 lutego 2014

Muffiny z serem i szpinakiem

Muffiny z serem i szpinakiem


Do muffin z serem i szpinakiem użyłam takiego uniwersalnego przepisu na muffiny, którego używam od zawsze i do niego po prostu coś dodaję, zawsze dobrze wychodzą. Jedynie tym razem dodałam dwa jajka zamiast jednego, ale to piszę na wszelki wypadek dając znać, że z jednym jakiem też wyjdą, chociaż z dwoma chyba bardziej mi smakowały. Muffiny z serem i szpinakiem podałam z sosem pomidorowym na który składała się puszka pomidorów, spora łyżka koncentratu, sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wszystko zmiksowane blenderem, czy tam zblendowane blenderem. Zrobiłam ich trochę więcej i do części dodałam szpinak a do części nie, i jedne, i drugie były bardzo dobre. Takie muffiny mogą być dodatkiem do zup na przykład kremu pomidorowego, albo osobną przekąską.

czas przygotowania: 10min + pieczenie 20-25min
koszt: ok 9-10zł

Składniki:
  • 2,5 szklanki mąki - ja użyłam 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej i po jednej szklance mąki razowej pszennej i żytniej. Ale to wg uznania, można użyć tylko pszennej, można użyć jeszcze innego rodzaju mąki, można na przykład zmielić płatki owsiane.
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia wymieszanego z sodą - ja zwyczajnie nabieram prawie łyżkę proszku i dosypuje trochę sody
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 100g sera żółtego - użyłam goudy
  • 20g twardego dojrzewającego sera typu parmezan - użyłam dziugasa
  • 150g szpinaku w liściach - użyłam szpinaku który posiekałam i zamroziłam późnym latem
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • łyżka ziół prowansalskich
  • kilka szczypt gałki muszkatołowej
  • pieprz

Przygotowanie:
1. Mieszam osobno składniki suche czyli mąki, sól, proszek do pieczenia i sodę, przyprawy, starty ser (goudę ścieram na dużych oczkach, dziugasa na małych). Osobno mieszam mokre składniki czyli mleko, olej, jajka blenduję ale można spokojnie wymieszać to dokładnie trzepaczką albo widelcem, do tej masy dodaję szpinak.
2. Obie mieszanki łączę ze sobą łyżką tylko na tyle, żeby nie było dużych grud mąki.
3. Masę nakładam do foremek do 3/4 wysokości - tym razem zależało mi na dużej ilości małych muffinek więc robiłam je w silikonowej formie z  24 małymi otworami. Łącznie wyszło ok 40-45 sztuk.
4. Piekę w 190 stopniach przez 22 min i sprawdzam patyczkiem - jeśli użyjesz większych foremek czas pieczenia będzie kilka minut dłuższy dlatego dobrze jest sprawdzić po 20-24 minutach i ocenić czy są upieczone. Wbity w nie drewniany patyczek po wyciągnięciu powinien być suchy a muffiny powinny być lekko zarumienione.
5. Podaję z sosem pomidorowym.



Smacznego!

2 komentarze: