17 sierpnia 2012

Smażona kapusta na cukinii z sosem pomidorowym i ziemniakami

Smazona kapusta na cukinii z sosem pomidorowym i ziemniakami
To danie powstało raczej z przypadku, zrobiłam je próbując wykorzystać to co znalazłam w lodówce i wyszło naprawdę smacznie. Kapusta smażona z brokułami na sosie sojowym była mocno zaprawiona pieprzem a przez to pikantna, sos pomidorowy kwaśno-słony, wszystko na drobno krojonej pieczonej cukinii z dodatkiem oregano a do tego ziemniaki w mundurkach. Opis może się wydawać skomplikowany ale starałam się rozpisać wszystko chronologicznie także idąc zgodnie z opisem wszystko powinno się udać.

czas przygotowania: ok 25min (najdłużej gotowały się ziemniaki reszta powstała w trakcie ich gotowania)
koszt jednej porcji: 3-4zł


Składniki dla dwóch osób:
  • 5 ziemniaków
  • pół puszki pomidorów
  • ok pół cukinii
  • 1/4 kapusty
  • 1/4 brokuła
  • 2-3 pieczarki
  • natka pietruszki
  • oregano
  • sól
  • pieprz
  • sos sojowy
  • masło
  • olej


akcesoria: dwa garnki(mniejszy i większy), patelnia, blacha wyłożona papierem do pieczenia, widelec do próbowania, drewniana łyżka do mieszania.

Przygotowanie:
1. W większym garnku gotuję wodę na ziemniaki, które myję dokładnie i przekrajam na połówki, i nastawiam piekarnik na 150 stopni.
2. Cukinię kroję na wąskie plasterki, ostatecznie użyłam po 13 na talerz, czyli 26 plastrów. Wrzucam ziemniaki do gotującej się osolonej wody, a cukinię rozłożoną na blasze pokrytej papierem, smaruję roztopionym masłem solę i posypuję oregano i wstawiam do piekarnika. To część pierwsza a teraz dalej.
3. Na patelni z rozgrzanym olejem w pierwszej kolejności podsmażam obrane i pokrojone pieczarki czekam aż się zarumienią a w tym czasie do mniejszego garnka przekładam pół puszki pomidorów, doprawiam solą i oregano, próbuję i nastawiam średni ogień żeby całość się gotowała bo zależy mi na tym żeby woda odparowała a pomidory miały postać gęstego sosu, z tym garnkiem już nie nie robię jedynie mieszam od czasu do czasu żeby sos się nie przypalił.
4. Siekam kapustę i dzielę drobno brokuła, dorzucam na patelnię do pieczarek, doprawiam pieprzem, natką pietruszki i zalewam sosem sojowym. Kiedy składniki lekko się podsmażą dolewam trochę wody żeby kapusta i brokuły zmiękły. Mieszam od czasu do czasu żeby się nie przypaliły i równomiernie zmiękły i czekam aż woda odparuje. Mniej więcej w tym czasie ziemniaki są gotowe do odcedzenia a cukinia upieczona i miękka.
5. Na talerzu układam najpierw cukinię, następnie wykładam ziemniaki, na środek kładę kapustę a dookoła sos pomidorowy. Może wydawać się skomplikowane ale polecam spróbować, w dwie osoby jest łatwiej:)



Smacznego !

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz