czas przygotowania: 20min
czas zapiekania: 40min
koszt całości: (6-8porcji) ok 20zł
Składniki na 6-8 porcji:
- 3 szklanki kaszy jęczmiennej
- 1 żółta cukinia
- 1 zielona cukinia
- 1 jasno zielony kabaczek
- 1 bakłażan
- 3 pomidory
- kilka pieczarek
- puszka pomidorów
- pół dużej cebuli albo jedna średnia
- ser lazur złocisty
- kilka łyżek śmietany 18% najlepiej słodkiej z kartonika
- kurkuma
- oregano
- świeża bazylia
- natka pietruszki
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- olej
akcesoria: większy garnek, patelnia, coś do mieszania, łyżeczka do próbowania, większa prostokątna blacha, deska do krojenia, nóż.
Przygotowanie:
Przygotowanie:
1. Zaczynamy od podziału obowiązków, Maszynka wstawia kaszę - 3 szklanki kaszy zalewa 5-6 szklankami wody soli i zakrywa pokrywką. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejsza ogień tak, żeby woda nie kipiała, staramy się nie zaglądać do kaszy przez 15-20 minut po czym wyłącza gaz i sprawdza kontrolnie czy jest dość miękka, jeśli tak zostawiamy ją pod przykryciem jeśli jest zbyt twarda dolewamy jeszcze trochę wody i zakrywamy zostawiając aby napęczniała jeśli wody jest za dużo liczymy na to że kasza jeszcze trochę wchłonie ale nie podgrzewamy jej więcej:).
2. Ja zaczynam od sosu pomidorowego, kroję drobno cebulę i podsmażam na małej ilości oleju na patelni, dodaję puszkę pomidorów doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i oczywiście próbuję. Zostawiam na średnim ogniu żeby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
2. Ja zaczynam od sosu pomidorowego, kroję drobno cebulę i podsmażam na małej ilości oleju na patelni, dodaję puszkę pomidorów doprawiam oregano i ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem i oczywiście próbuję. Zostawiam na średnim ogniu żeby sos zgęstniał od czasu do czasu mieszając. Nastawiam piekarnik na 180 stopni.
3. Kroję cukinię, kabaczka, bakłażana, pomidory, pieczarki wszystko w wąskie plastry ok 2-3mm(cieńsze są lepsze).
4. Kiedy sos zgęstnieje rozsmarowuję go na dnie blachy i zaczynamy układanie warzyw, staramy się układać je naprzemiennie dość gęsto tak żeby nachodziły na siebie - jak dachówki:). Po ułożeniu pierwszej warstwy posypuję całość solą i pieprzem i układamy drugą warstwę, którą na koniec również doprawiam solą i pieprzem.
5. Blachę wstawiam do piekarnika na ok 40 minut. W trakcie raz wyciągam ją i polewam z wierzchu sosem który puściły warzywa z sosem pomidorowym.
4. Kiedy sos zgęstnieje rozsmarowuję go na dnie blachy i zaczynamy układanie warzyw, staramy się układać je naprzemiennie dość gęsto tak żeby nachodziły na siebie - jak dachówki:). Po ułożeniu pierwszej warstwy posypuję całość solą i pieprzem i układamy drugą warstwę, którą na koniec również doprawiam solą i pieprzem.
5. Blachę wstawiam do piekarnika na ok 40 minut. W trakcie raz wyciągam ją i polewam z wierzchu sosem który puściły warzywa z sosem pomidorowym.
Po 35minutach zapiekania kosztuję jeden z plastrów warzyw żeby sprawdzić czy są miękkie jeśli tak siekam natkę pietruszki i bazylię, posypuję warzywa i wyłączam piekarnik.
Pora na sos! Maszynka rozpuszcza na patelni w śmietanie ser lazur, ja dosypuję trochę soli, pieprzu i kurkumę żeby uzyskać żółty kolor. Próbujemy i doprawiamy wg uznania. Na szczęście dwie kucharki to nie 6 i przesolenie nam nie grozi:)
Ratatuję kroję na 8 porcji, na talerze nakładam kaszę, na nią porcję warzyw i ozdabiam sosem i liśćmi świeżej bazylii.
Smacznego !
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńMam tylko pytanie czy wcześniej jakoś przygotowujesz bakłażan bo ja się biję, że będzie gorzki.
Pozdro :)
Irena C
nic nie robiłam z bakłażanem może dlatego, że nie było go aż tak dużo łądnie się wkomponował z całe danie:)
OdpowiedzUsuńbrakuje mi tu karkóweczki a poza tym ok
OdpowiedzUsuń